Usch nej, jag älskar inte russin. Ni som är min ålder och gick på kalas på 70-talet minns ju hur det låg små russinpaket i godispåsen. Och en clementin. När man ville ha godis … Hur som, den här boken handlar inte alls om russin som man äter utan om en söt liten gose-ekorre som har en nos som liknar ett russin. Berit ska gå på kalas till Aron och i leksaksaffären så ser hon den sötaste av ekorrar, mamma gillar den också och köper den som present. Det är bara det att Berit nog tror att Aron helst skulle vilja ha slajm. Gose-Ekorren vill hon helst behålla själv! Jag är riktigt förtjust i serien om Berit som Annica Hedin och Per Gustavsson gjort. I Berit älskar russin  finns en historia som många barn kan relatera till, vem har inte köpt en present som man helst velat ha själv och hur besviken blir man inte när mottagaren inte alls gillar den lika mycket som man själv? Där finns många scener som man kan stanna upp vid och samtala runt med eleverna och texten är tydligt och humoristiskt illustrerad. Jag har använt den här boken som högläsningsbok för mina elever som har utmaningar i sin språkutveckling och den korta och enkla texten samspelar fint med bilderna. Särskilt bra fungerar böckerna om Berit när jag arbetar med de elever som har behov att utveckla sitt svenska språk.

I serien ingår också boken Berit ljuger och Berit vill inte och jag rekommenderar alla tre!


Om boken

Berit älskar russin, Annica Hedin (text), Per Gustavsson (bild), 3-6 år, Rabén & Sjögren (2019), 40 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.