Fantasin är en fantastisk plats i Jens Mattson och Jenny Lucanders Vi är lajon! Lillebror och storebror leker att de är lajon och jagar gaseller och gnuer på savannen, de smyger på föräldrarna och ligger ibland i en hög och latar sig. Så får storebror så väldigt ont i magen, han ska få åka tills sjukhuset och få en spruta. Lillebror försöker på alla sätt att muntra upp sin bror men han tappar sin päls och blir allt blekare. Boken slutar med att de båda bröderna delar sjukhussäng och drömmer om nya jakter. Det som är extra fint med den här härligt sorgliga boken är att texten aldrig förklarar, vi får vistas i barnens värld och det är gott. Inget vuxenlager skymmer barnens perspektiv.

Boken vann Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020 och juryns motivering lyfter särskit fram de färgglada och fantasifulla illustrationerna gjorda av den finska konstnären Jenny Lucander. Det är färg och fyrverkeri, föräldrarnas omsorger om barnen, en omsorg som sällan nämns i texten men som får ta rejäl plats i bilderna och hela tiden handlar det om fantasins läkande kraft. Jag rekommenderar den här till alla som vill läsa och fantisera tillsammans med sina barn eller elever. Samtal om liv och död, sjukdom och sorg kommer att följa.

Nordiska rådet har gjort ett inspirationsmaterial.


Om boken

Vi är lajon!, Jens Mattsson (text), Jenny Lucander (bild), Natur & Kultur (2019), 6-9 år, 24 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.