Jag är mycket förtjust i böcker som finns i flera olika versioner och Haj-Jenny är en av de titlar som finns

dramatiserad hos barnradion. Lisa Lundmarks roman med bilder av Charlotte Ramel är en fin högläsningsbok om Jenny som är blyg och tyst och helst av allt vill bestämma själv när hon vill prata med någon. Hon känner sig som en haj och alla klasskamraterna i skolan är mest som bläckfiskar, de räcker upp händerna hela tiden medan hon själv mest vill simma runt på egen hand. Magistern gör försök att få Jenny att prata och när det är dags för tema Havet i klassen så tycker han att hon skulle kunna berätta lite om allt det hon kan om livet i havet. På besöket på stadens stora akvarium finns det en livs levande haj och när de går dit så tycker Jenny att hon och hajen hör ihop på ett särskilt sätt.

Det här är en charmig och humoristisk roman om ett mycket allvarligt ämne, i varje klass finns det barn som likt Jenny helst håller sig för sig själva och som hellre iakttar och lyssnar än deltager i samtal. Det betyder inte att de inte kan bidra till arbetat i klassen eller att de är mindre smarta, de vill bara välja själva när de ska interagera. Om man använder den här boken som högläsningsbok så finns där många saker att diskutera och samtal om, bilderna bjuder in till samtal och den underhållande handlingen gör att fnisset blandas med allvar. Tankar om bland annat integritet, ensamhet, gruppdynamik och hajar väcks och perfekt är det nog att läsa den här boken i årskurs två.

Boken finns som inbunden, ljudbok och e-bok.


Om boken

Haj-Jenny, Lisa Lundmark (text), Charlotte Ramel (bild), Natur & Kultur (2018), 6-9 år, 118 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.