Det finns arbetsområden man ständigt återkommer till när man undervisar barn i yngre åldrar och det finns böcker som passar osedvanligt bra att kombinera med det. Jag pratar förstås om alla de lektioner vi ägnar åt fakta om djur på lågstadiet. Då ska man inte glömma att plocka fram Ulf Stark och Linda Bondestams Djur som ingen sett utom vi . Lite fantasi är grejen när man hamnar i faktaträsket. Att jämföra faktatexter och fantasitexter är ett utmärkt sätt att sätta på de unga eleverna de källkritiska glasögonen och illustrationerna i den här boken är helt fantastiska.

En av de finaste barnboksförfattarna som Sverige har haft är enligt min mening Ulf Stark och tillsammans med Linda Bondestam skapade han diktboken Djur som ingen sett utom vi. Det är en veritabel allåldersbok och den skolelev som inte går igång på bilderna är nog inte född. 2016 var jag på bokmässa och lyssnade till ett samtal mellan de båda och för att inspirera till arbete i skolan så berättar jag lite om skapandeprocessen. Ursprungsidén kom från Linda som ville att Ulf skulle sätta text till alla de bilder på nyupptäckta djur i världen som hon ville måla. Ulf tog sig an uppgiften och skrev korta texter i diktform som gjorde att det fanns utrymme för den som ska göra bilden. När texten är tillräckligt bra så fortsätter dikten i huvudet på läsaren och det var det som Ulf Stark eftersträvade.

Eskalopen, kakakerna och bipolaren är några av djuren vi möter och Linda berättade att hennes tanke var att det hela skulle likna en gammal illustrerad naturhistorisk bok om djur, när hon satt på museer för att teckna djur så tyckte hon att det var tråkigt. Istället började hon titta på besökarna och teckna deras andar. Djuren kan ses som människohandlare i djurkropp. Bästiarium är Ulfs namn på samlingen av dikterna, och Ulf skrev texterna utan att ha sett illustrationerna. Ibland blev han rejält överraskad av hur texten hade tolkats och jag tänker att den här boken kan användas just så. Man kan arbeta med text för sig, bild för sig och sedan uppleva det magiska samspelet dem emellan. Linda och Ulf berättade att de har har jobbat ihop i flera böcker men de fortsätter att överraska varandra och jag själv blir helt betagen av de humoristiska och kluriga texterna. Underbara texter, underbara bilder som verkligen kan kittla fantasin, stimulera skaparlusten och peppa elever både att skriva och beskriva, måla och presentera djur som ingen sett utom vi.


Om boken

Djur som ingen sett utom vi, Ulf Stark (text), Linda Bondestam (bild), Förlaget Berghs (2016), 6-9 år, 56 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.