Slajm är en av de senaste böckerna som flödat ut ur David Walliams mycket uppskattade författarskap. Uppskattat av barn med intresse för att läsa berättelser om crazy karaktärer, diverse kroppsutsöndringar och humor á la slapstick. Jag ska erkänna att jag blir ganska så trött på alla pruttar, helt galna vuxna och diverse planer som genomförs för att besegra dem men många elever fullkomligt älskar Walliams böcker. Om det är någon som inte stiftat bekantskap med Walliams värld så kan man tänka att han är en nutida efterträdare till Roald Dahl, språket är uppfinningsrikt, barnen är vinnare i en värld av vuxna som beter sig omoraliskt och allt är kryddat med diverse dråpliga situationer där det swishas och swoshas friskt.

I Slajm har Walliams skrivit för en något yngre målgrupp och boken är riktad till lågstadiebarn, kapitlen är kortare och mer avgränsade i sin handling vilket dock inte automatiskt gör det till en lättläst bok. Språket utmanar inte i nivå med Dahls och handlingen är lätt att förstå sig på men omfånget gör att jag skulle rekommendera den här boken till barn som kommit igång med sin läsning och som vill börja sluka böcker så där som man kan när avkodningen sitter. Gillar sedan hen det hen läser så finns det en hel radda böcker i samma stil att uppleva och den sortens författare är härliga för många barn att hitta till. Jag har inte prövat att högläsa den här i skolan men jag kan tänka mig att vissa klasser skulle älska den i årskurs två på hösten, ibland arbetar jag så med kapitelböcker att jag lyfter ur ett kapitel som jag läser högt och så fantiserar vi kring vad som hänt innan och vad som kommer att hända sedan. Bilderna av Tony Ross är fyllda av detaljer och actionfyllda händelser och passar också fint att använda i olika typer av uppgifter.

Boken finns som inbunden, ljudbok och e-bok.


Om boken

Slajm, David Walliams (text), Tony Ross (bild), B Wahlströms förlag (2021), 6-9 år, 210 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.