Ya Leila är Donia Salehs debutbok som välförtjänt nominerades till både Katapultpriset och Borås Tidnings Debutantpris. Den handlar om vännerna Leila och Amina som går på gymnasiet och inte riktigt passar in i sin klass. Visst går de på fester, men de har lite gemensamt med de andra och kanske speciellt tjejgänget som kallar sig Glitterfittorna. Leila drömmer dock om ett vanligt Svensson-liv och lockas av den gemenskap som dessa välanpassade tjejer erbjuder. Amina däremot vägrar att anpassa sig till normen och tycker att Glitterfittorna är ett gäng fejkade tjejer som bryr sig om yta, men inte egentligen kämpar för jämställdhet. De har en privilegierad syn på världen och leker upproriska.

I en intervju säger Donia Saleh att Ya Leila inte är en bok om invandrare i förorten och är besviken över att kritikerna tolkas det just så. En grupp kritiker som representerar den vita medelklassen där synen på invandrare läcker. Jag tycker att det är rätt talande. Det är förvisso så att vännerna Leila och Amila pratar med varandra på en blandning av arabiska och svenska, men för övrigt sägs ingenting om varifrån de kommer eller var de bor. Klart är dock att de inte känner samhörighet med sina gymnasievänner som tillhör en annan värld. En värld som Leila trots allt vill tillhöra och som Amila föraktar. Mest av allt handlar Ya Leila om vad som är tillåtet för tjejer och vad som krävs för att accepteras. Leila är beredd att anpassa sig, men det skaver.

Det som gör att Ya Leila sticker ut i bokfloder är dock inte främst berättelsen om Leila och Amila, utan sättet på vilket den är berättad. Donia Saleh skriver både vackert och väldigt roligt. Bitterheten och föraktet flödar, men också osäkerheten och den inre konflikten. Vilka får egentligen plats i vårt samhälle? Hur trång är normen för hur kvinnor, och män för den delen, får vara? Dessutom är omslaget riktigt snyggt, med det färgglada inre dolt i ett vitt hölje. Kanske övertolkar jag nu, men visst kan det ses som symboliskt?

Nu har jag inte testat ännu ska sägas, men det hade varit riktigt spännande att läsa Ya Leila med en gymnasieklass. Det är förvisso en bok skriven för vuxna, men de unga huvudpersonerna gör att den lämpar sig även för yngre läsare.


Om boken

Ya Leila av Donia Saleh, Albert Bonniers förlag, (2020), vuxna, 240 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.