Det har gått nio månader sedan skolskjutningen i Djursholm och nu inleds rättegången mot artonåriga Maja. Hon som överlevde tragedin där hennes bästa vän Amanda och hennes pojkvän Sebastian var två av de döda. De är skjutna och i rättegången ska det bevisas att det är Maja som dödat dem. Visserligen har hennes föräldrar skaffat henne en riktig stjärnadvokat som försvarare, men kommer det att räcka? Går allt att köpas för pengar?

Störst av allt av Malin Persson Giolito handlar om en rättegång som pågår under några intensiva veckor, men vi får också veta vad som ledde fram till skolskjutningen och häktningen av Maja. Vi får lära känna henne, men också Sebastian, Amanda och deras vänner som tillhör det fina folket. Med några få undantag ska sägas, för på skolan finns också de som saknar den där silverskeden i munnen, men som mest av allt vill skapa sig ett bättre liv. Samir är en sådan elev och han försöker bli en del av en gemenskap där han inte riktigt passar in eller ens räknas.

Persson Giolito har skrivit den kanske bästa rättegångsskildring jag läst, men det är inte bara en sådan. Det är också en berättelse om kärlek och bristen därpå, om makt och om vanmakt. Maja må stå i centrum, men det är på många sätt Sebastian som är huvudperson. Sebastian Fagerman, son till den mycket förmögne Claes Fagerman. En pojke som på ytan har allt, men som när ytan krackelerar inte verkar ha någonting alls av det som verkligen räknas.

Malin Persson Giolito har gjort ett gediget arbete. Inte bara gällande rättegångsdetaljer, för där tar jag för givet att hennes kunskaper är adekvata. Jag talar istället om andra detaljer, i språket i beskrivningarna av karaktärerna, i tematiken. Störst av allt är helt enkelt en riktigt välskriven och läsvärd bok som med rätta nått många läsare. Boken har också blivit tv-serie och det kan visserligen vara en nackdel om eleverna sett den, men också en fördel då det självklart finns skillnader mellan serien och boken.

Störst av allt är inte en bok jag skulle välja att läsa i helklass, främst för att den är så tjock, men jag har elever som har valt den i tematiska projekt då de fått välja mellan några titlar och de har gillat skarpt.


Om boken

Störst av allt av Malin Persson Giolito, Wahlström & Widstrand, (2016), vuxna, 512 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.