Visst är det läskigt med sniglar och efter att ha läst boken Sniglarna av Jessica Schiefauer skrämmer de mig på riktigt. Sniglarna skrevs ursprungligen för Sveriges Radios program Skymningsland och det är en lättläst, lågmäld och otroligt läskig berättelse.

Det är 80-tal och vi får träffa Jennifer som besöker sin mormor och morfar. Det mesta är som vanligt, men i trädgården börjar sniglar dyka upp. De blir fler och fler och äter upp allt. Nu för tiden är vi (tyvärr) vana vid mördarsniglar, men på 80-talet var de nya och mer okända, vilket gjorde att myterna om dem var många.

Klart är att sniglarna är många och att de förstör mormors trädgård. På kvällen går Jennifer och mormor ut på snigeljakt i trädgården och mormor samlar slem i en burk för att gnida på morfars eksem.

Sniglarna är en kort och snabbläst bok, men den är inte barnslig och passar därför både på högstadiet och gymnasiets språkintroduktion. Kanske även på SFI. Få sidor men förhållandevis högt LIX, vilket gör den perfekt för den som vill ha en utmaning som inte är allt för lång. Vissa saker som var typiskt för 80-talet kan behöva förklaras.

Som alltid har Vilja förlag arbetsmaterial om boken som riktar sig till både lärare och elever.


Om boken

Sniglarna av Jessica Schiefauer, Vilja förlag, (2021), 15+, 48 sidor, LIX 26.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.