Katarina Taikons berättelser om den lilla flickan Katitizi läste jag många, många gånger i min egen barndom och första boken om Katitzi kom ut första gången 1969. I serien får man följa Katitzi från sju års ålder upp till vuxenlivet, jag vill främst tipsa om de inledande två böckerna som finns i en samlingsvolym: Katitzi och Katitzi och Swing. Jag grät med henne när människorna hon mötte var ovänliga och fördomsfulla och jag imponerades av hennes mod och handlingskraft. 2015 gav Natur & Kultur ut serien om Katitzi i reviderad och något bearbetad utgåva. Lawen Mohtadi har varsamt moderniserat språket och i en intervju som jag gjorde med henne berättade hon mer om tänket kring moderniseringen. Läs gärna den, just språkbruk är något som passar mycket bra att arbeta med i samband med läsningen. Joanna Hellgrens illustrationer samspelar fint med texten och kan användas på många sätt i undervisningen och i samtalen kring de svåra, och mycket aktuella, frågor som texten väcker. Många generationer elever har troligen missat att möta den lilla romska flickan och det är synd. Romanen är en så stark röst för mångfald, tolerans och solidaritet med de svaga samtidigt som det ett stycke romsk historia som berättas i skönlitterär form. Ett av skolans uppdrag är att undervisa om minoritetsspråken i Sverige och en utgångspunkt kan vara att högläsa berättelsen om Katitzi. Boken finns också översatt till romani.

I Filmarkivet hittar jag en dokumentärfilm med Katrina Taikon i huvudrollen. Den är inspelad när hon var 16 år och jag blev mycket tagen av Uppbrott från 1948. Klicka er vidare till den! Det är inte ett tips som vänder sig till arbetet med elverna men när man har filmen med sig i huvudet när man planerar undervisningen och skapar samtal kring innehållet så tror jag att den känns värdefull att se.

Förlaget har gjort en gedigen lärarhandledning till boken som man kan hitta HÄR.


Om boken

Katitzi & Katitzi och Swing, Katarina Taikon, Natur & Kultur (2015), 6-9 år, 285 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.