Det har varit en sommar fylld av sport och kanske möter ni elever i skolan som har lust att läsa om några av de idrottare som de följt under EM och OS? Då passar Olika förlags lättlästa kapitelböcker fint, de har en hel serie som löst baserar sig på idrottstjejers uppväxt. Serien om Kosse, böckerna om Hedvig, de ska jag skriva om i ett annat inlägg. Idag är det Vilket hopp, Khaddi av Behrang Behdjou och Micela Favilla som jag läst. I boken om Khaddi så får vi som läser träffa tjejen som är yngst i familjen och som bor med sin mamma och många syskon i Hjällbo, Göteborg. Hon älskar att hänga på gården med sina kompisar, spela fotboll i laget och äta chips som mamma får från sitt jobb på chipsfabriken. När hon en eftermiddag ska se fotboll på TV så får hon av en slump syn på fridrott, det ser så kul ut och hon som är så snabb på fotbollsplanen kanske skulle kunna springa ännu fortare om hon tränar?

Hon går till en träning i Angered för att pröva och märker att springa fort, hoppa långt och högt är riktigt kul. Problemet är att om hon tränar friidrott så hinner hon inte vara med på alla fotbollsträningarna, hennes kompisar tycker att hon sviker dem och valet blir inte enkelt för Khaddi. Det här är en lättläst kapitelbok som uppmuntrar tjejerna i boken att välja efter sitt hjärta, påminner om att man kan välja annorlunda och ändå vara vänner och att det inte är hudfärg eller kön som ska bestämma vad man kan göra. Jag vill gärna lägga in en bild från den här illustrerade kapitelboken också för att påminna om hur viktigt det är att barn kan identifiera sig också i de böcker de läser både i text och bild. Bilderna är tydliga och stödjer handlingen, har jag någon liten invändning så är det att barnen ser unga ut. En del av mina elever är lite motsträviga att läsa om barn som de uppfattar som yngre, texten är dock inte alls barnslig. Det här är en bok som passar bra att läsa på egen hand eller som högläsning tillsammans i Sva-undervisningen.


Om boken

Vilket hopp, Khaddi, Behrang Behdjou (text), Micaela Favilla (bild), Olika förlag (2021), 6-9 år, 110 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.