Vill man utforma en undervisning kring människors kroppar, hur de fungerar och hur kropp och knopp hänger ihop så är Kroppens ABC  av författarna Lina Boozon Ekberg, Eva Emmelin och Linda Madsen samt bild av Alaya Vindelman perfekt. Det är en faktaspäckad högläsningsbok avsedd för de yngre åldrarna men jag kan genast se ett användningsområde också för äldre barn. Mina elever som går på lågstadiet kan absolut uppskatta de enkla och informativa texterna och titta på de otroligt roliga och överraskande illustrationerna som gjorts av Alaya Vindelman. Formatet med de ofta kluriga, välskrivna texterna tillsammans med en illustration utformad som själva bokstaven en perfekt kombo. 

Författarna har valt ett passande (och ibland ganska oväntat) ord på varje bokstav som kan vara kroppsdelar, känslor eller kanske en sjukdom. Vissa är ord är ganska givna som Öron på Ö och Snopp och snippa på S men där finns också känslorna med i O som i oro och  K som i Kärlek samt Q som i Queer. Det är extra glädjande när texterna handlar om många olika aspekter av t ex en kroppsdel. Örontexten handlar både om öronens delar men också om hörsel, hur det kan vara att inte höra och kort fakta om piercing. Liksom allt i ett – som jag gillar den helhetssynen. Bilderna är också genomtänkta så att många olika barn kan känna igen sig, oavsett familjebildning eller hudfärg så kan man hitta ett barn i boken som man kan identifiera sig med. Den speglar en mångfald som gör mig glad!

Förlaget har utarbetat en lärarhandledning.


Om boken

Kroppens ABC, Lina Boozon Ekberg, Eva Emmelin, Linda Madsen (text), Alaya Vindelman (bild), Olika Förlag (2017), 3-6 år samt 6-9 år, 64 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.