De bästa lättlästa böckerna är de som tar sin läsare på allvar. Som inte bara erbjuder ett enklare språk, utan också ett innehåll som engagerar. Flickan i den rosa skogen av Helena Dahlgren är en lättläst bok, men det betyder inte att den är lätt att läsa. Boken handlar nämligen om när en förälder dör.

Ibland dör människor nära oss och det förändrar våra liv. Ännu mer måste livet förändras om en riktigt närstående väljer att själv ta sitt liv. Att lämna allt. Frivilligt. Ellas pappa begår självmord och hennes saknad är oändlig. Hon slutar prata och känner att livet är helt tomt. Visst har hon en mamma och dessutom en tvillingsyster, men även om hon älskar dem kan de inte fylla det tomrum som hennes pappa lämnat efter sig.

Ibland kan lättlästa böcker ha ett lite övertydligt, nästan mästrande språk, men Helena Dahlgren bjuder istället på ett poetiskt, vackert och sparsmakat sådant. Lättläst kanske, men framför allt stilistiskt passande. Den som läser Flickan i den rosa skogen får en högklassig läsupplevelse som bara råkar vara klassad som lättläst. Precis som det alltid borde vara, men inte alltid är.

Det är fint att få lära känna Ella och det är lätt att förstå hur hon känner sig, vilket egentligen är konstigt då hon varit med om något ofattbart. Dahlgren är modig i sitt val av ämne och hon klarar bra att skriva om det utan att bli för känslosam eller för den delen konstaterande. Flickan i den rosa skogen är en djupt mänsklig bok om att försöka hantera en tragedi i livet. Det är en viktig bok och jag är glad att den är anpassad till dem som inte läser så mycket.


Om boken

Flickan i den rosa skogen av Helena Dahlgren, Nypon förlag, (2019), 12-15 år, lättläst, 93 sidor, LIX 14.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.