En perfekt högläsningsbok inför sommarlovet eller efter sommarlovet i första klass är Petter Lidbecks Pappa på Söndag. I den får vi lära känna Vinni som är åtta år och hon ska som vanligt tillbringa sommarlovet hos pappa på den lilla ön Söndag. I korta kapitel och med dråpliga illustrationer skildrar Petter Lidbeck ett sommarlov där Vinni och hennes kompis Olle leker och tillbringar tid med grannarna på den lilla ön. Ursprungligen kom den här boken 1999 och vissa tidsmarkörer är tydliga, främst avsaknaden av mobiler, paddor och annan elektronik. Det är för mig som undervisande lärare en poäng att glänta på locket till en annan tid där leken, fantasin och äventyren är analoga. Om det ena eller det andra är att föredra är inte min sak att säga och min hållning är att lite av varje, lagom av allt oftast är det bästa. Men som alltid så är det fint att få höra om alternativa lekar, det erbjuder Petter Lidbeck i Pappa på Söndag. Boken tar också upp ämnet skilsmässa på ett fint sätt, Vinni känner hela tiden dåligt samvete för att hon är hos den ena föräldern och särskilt tycker hon att det är jobbigt att pappa så ofta verkar arg och ledsen. Texten kan öppna för många samtal om relationer mellan barn och vuxna och jag kan tänka mig att den kan fungera mycket bra som högläsning även i hemmet. Fniss och samtalsämnen utlovas!


Om boken

Pappa på Söndag, Petter Lidbeck (text), Kiran Maini Gerhardsson (bild), En bok för alla, (2021), 6-9 år, 105 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.