I gymnasiets kurs Svenska 3 brukar jag välja någon bok för gemensam läsning som utmanar mer och flera gånger har valet fallit på Karen Joy Fowlers fantastiska Vi är alla helt utom oss som nominerades till Bookerpriset 2014. Karen Joy Fowler har skrivit en mycket annorlunda syskonskildring, där den syster som är kvar berättar om den syster som försvunnit och brodern hon inte sett på mycket länge. Systern Fern försvann då huvudpersonen Rosemary var fem år, men fortfarande, första året på college är saknaden stor. Hon minns sin syster, men inte alls på samma sätt som storebrodern Lowell gör, men hon minns känslan av att växa upp nära henne. Rosemary talar aldrig om sin syster, men nu är det dags och hon börjar i mitten av historien, på college.

Det är inte bara berättarperspektivet som är annorlunda, utan även tidsperspektivet. Boken börjar som sagt i mitten och förklaringen som Rosemary ger är att hon som barn pratade så mycket att hennes pappa bad henne börja i mitten för att inte behöva lyssna på henne allt för länge. I mitten går Rosemary på college, men snart tas vi med till hennes barndom och får steg för steg förklaringarna till vad som har hänt med hennes syskon. Efter nästan exakt hundra sidor kommer så bokens stora vändning och därefter är det svårt att släppa den. Som lärare är det däremot viktigt att stötta eleverna fram tills dess och faktiskt även därefter, då det här inte är någon helt lättläst historia. Eleverna brukar dock uppskatta den mycket och det finns massor att arbeta med kring innehållet.

För att berätta vad som kan göras i undervisningen kommer jag att spoila innehållet. Vill du inte veta, så slutar du nu, läser boken och återkommer sedan hit.

Fern är en del av ett experiment som går ut på att låta schimpanser växa upp med människor. Experiment som också genomfördes i verkligheten, först på 30-talet då schimpansen Gua placerades hos familjen Kellogg och uppfostrades tillsammans med deras son Donald. Det finns många fler exempel och de fascinerar helt klart eleverna. Senast talade vi också om Vipeholmsexperimenten och andra etiskt tveksamma experiment på djur och människor.


Om boken

Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler, Lavender Lit, (2015), vuxna, 350 sidor

Originaltitel: We are all completely beside ourselves Översättare: Cecilia Falk

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.