Alfons och soldatpappan  skriven och illustrerad av Gunilla Bergström har Alfons fått en ny kompis. Han heter Hamdi och han är väldigt bra på fotboll, Hamdis pappa är också väldigt bra på att bygga fotbollsmål och tränar killarna på helgen. Alfons tänker mycket på krig och han har hört att Hamdis pappa kanske faktiskt varit med om krig. Han måste bara få fråga honom om det och när han gör det så möter han en klok man som övertygar barnen om att göra som myran, bygga upp det som är viktigt. Tillsammans.

Gunilla Bergström har i sin bok, som kom 2006, skapat en hoppfull bok om ett mycket svårt ämne. Den passar mycket fint att använda i undervisningen och jag hoppas att många lärare tar sig an den ständigt aktuella berättelsen där värdegrundsfrågor, tolerans och upplevelser av krig och flykt kommer nära. Vi möter många barn i skolans värld som har erfarenheter likt Hamdi och Hamdis pappa och genom litteraturen och Bergströms bilder finns det en utgångspunkt att samtala utifrån, diskutera och samtala. Inte skrämmande och ändå inte förenklat, mycket skickligt samspel mellan ord och bild, vardagsnära och så himla fint.

Boken finns animerad på UR-play och trots att läsåldern av förlaget är satt till 3-6 år så menar jag att den lämpar sig utmärkt för att arbeta kring under hela lågstadiet.


Om boken

Alfons och soldatpappan, Gunilla Bergström, Rabén & Sjögren (2006), 30 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.