I Månen, varelsen och jag med text av Ylva Karlsson och illustrerad av Sofia Falkenhem får Månne, som är 8 år, idén att starta en youtubekanal så att hen kan försöka berätta om sitt liv som icke-binär men hen vet ju inte riktigt hur man gör. Dessutom får Månne inte heller lov för sina föräldrar men hen filmar ändå och det är de filmerna som vi får “läsa”. Ibland så blir Månne riktigt ledsen på alla de som han har omkring sig och då går han genom porten till sitt fantasiland där han kan bestämma över allt och illustrationerna av Sofia Falkenhem är perfekta, de visar både Månnes vardag och fantasi på ett härligt, detaljrikt och humoristiskt vis.

Hen går i tvåan och gillar att leka på fritids. Livet för Månne är för det allra mesta ett alldeles vanligt liv med frånskilda föräldrar, bästa vännen Rut och en älsklingsmagister som heter Ville. För de som känner Månne så vet de att hen vill bli kallad hen och inte känner sig som varken flicka eller pojke men Månne möter ofta andra människor som inte förstår henom. Fantasilandet blir hens egna plats att fly till när vardagen blir för jobbig ända tills en varelse från landet får eget liv och följer med hem till Månnes mamma. Varelsen stökar och gör Månne arg och frustrerad och han vill helst bara bli av med den. Kompisen Månen finns alltid med där på himlen, Månne kan vinka till Månen och emellanåt får hen råd både tröst och råd av den annars tysta himlakroppen.

Det här är en fin roman som passar som högläsning för yngre barn och kanske egenläsning från 8-årsåldern. Med korta kapitel och ett direkt tilltal till läsaren så är det lätt att dras in i Månnes liv och förutom att ge läsaren en tonsäker text och härlig läsupplevelse så väckte boken frågor kring kön och identitet, att känna sig annorlunda och vänskap att reflektera över och diskutera i undervisningen.

Boken finns som inbunden bok, e-bok och som ljudbok.


Om boken

Månen, varelsen och jag, Ylva Karlsson & Sofia Falkenhem, Rabén & Sjögren (2020), 6-9 år, 195 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.