Lena Sjöberg har skrivit flera fantastiska diktböcker för unga och Utan att du vet är inget undantag. Den här gången är målgruppen 12-15 år, men dikterna får nog ändå räknas som allålderstexter. De vackra och pricksäkra illustrationerna ger läsningen en extra dimension. Dikterna behandlar ämnen som identitet och kärlek, i t.ex. den inledande dikten ”Insikt”, där diktjaget inser att hen är unik och dessutom har fallit för en väldigt viktig person, som också fallet för hen. Visst är det stort ändå att sådana möten sker. I dikten ”Du” konstaterar diktjaget att hen är kär i en person som absolut inte är som den hen trodde sig vilja ha. En kort lite dikt som säger något väldigt självklart, men också fantastiskt. Kärleken kommer till oss i former som inte alltid är de förväntade. Flera dikter handlar om att vara kär i någon på avstånd. I dikten ”Utan att du vet” beskriver diktjaget en sprakande och stark kärlek som förändrar hela livet, men den som orsakar kärleken vet inte om att hen är älskad. Mer kaxig är dikten ”Synd” där diktjaget konstaterar att den person som inte ville vara ihop med hen missade någon riktigt bra.

I diktsamlingen finns både glada dikter som ”Flip-flop” och riktigt sorgliga som ”Trasig”. Livet innehåller som tur är både skor som låter och stunder då vi stöter bort andra. Sjöberg beskriver också årstidernas växlingar, som ”Valborg”, ”Augustinatt” och ”Oväder”, där naturen speglar de känslor som diktjaget och många andra känner. Den klimatångest som många känner beskrivs i dikten ”Medan regnskog blir till öken” och det är en av många dikter jag skulle kunna tänka mig att använda i undervisningen.

Utan att du vet är en riktigt fin bok som funkar fint både att bläddra i och läsa från pärm till pärm. Det är en bok jag utan tvekan kommer att återvända till och hade jag arbetat på högstadiet skulle det här vara en given bok i undervisningen. Vissa dikter funkar fint även för såväl yngre som äldre elever.


Om boken

Utan att du vet av Lena Sjöberg, Rabén & Sjögren, (2023), 12-15 år, 75 sidor


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.