Alla har tankar om förorten och de som lever där, men få verkar ha ett intresse att på riktigt göra vardagen bättre för dem. Hårdare tag, säger politikerna, men glömmer de satsningar som faktiskt ger unga människor ett hopp om ett bra liv. I boken Vi kommer ändå bara bli becknare av Rihab Garci är läraren Leila den enda som bryr sig på riktigt. Alla andra vuxna verkar ha gett upp och tanken att det inte går att bli något annat än becknare, har planterat sig i flera av karaktärernas huvuden. Leila har varit deras lärare i snart fyra år och hon är en av få som stannat kvar.

Huvudpersonerna Sebbe, Samir och Selma har varit vänner sedan de var sju år gamla. Nu är det bara veckor kvar av högstadiet och dagarna fylls av nationella prov. Gymnasiet är nära, men ändå väldigt långt bort. Fokus ligger på helt andra saker, som att spara pengar till underhållning på niornas bal, men deras tankar fylls också av oro för kompisen Yani som ställt till det rejält för sig. Sebbe är den som kanske oroar sig mest och han har fler saker att oroa sig för än Yanis skuld. Oväntade känslor har börjat växa inom honom och han vet inte hur han ska hantera dem.

Vi kommer ändå bara bli becknare är en bra bok som tar upp viktiga frågor, men det är kanske framför allt en bok om vänskap och hur annorlunda livet är när man är sju år, jämfört när man är femton eller sexton. Att sluta nian handlar inte bara om att den obligatoriska skoltiden är över, utan också om att världen förändras för alltid. På gott och ont. Vissa som du känt i nio år och träffat i princip varje dag, kommer du kanske inte träffa mer. Det är oundvikligen så att livet förändras och jag tror att den här boken skulle kunna leda till många intressanta samtal om vem man är, men också vem man var och vem man vill bli.

Ibland tänker jag att jag vill arbeta med elever som Sebbe, Samir och Selma igen, men sedan inser jag att jag inte vill vara en Leila. Visst är det fantastiskt hur hon ställer upp för sina elever, men hon lägger mer tid än vad som är rimligt och alldeles för mycket av sina egna pengar dessutom. Lärare som arbetar i utsatta förorter ska inte behöva göra det. Inga lärare ska behöva göra det. Om det ska finnas något hopp för vårt samhälle, måste det hända något drastiskt. Det håller inte att dra ner på allt och sedan bli förvånad över att vissa faktiskt blir becknare.

Att läsa Vi kommer ändå bara bli becknare med elever är viktigt oavsett skola. Vissa kommer självklart att känna igen sig mer än andra, men det här är bara inte en bok om förorten för dem som bor där. Det är också en bok om att vara ung och att inte riktigt kunna påverka sitt liv. Det handlar om att välja en väg i livet och hur det känns när personer nära dig kanske väljer en väg som inte är speciellt bra. Övergången mellan grundskolan och gymnasiet är en stor grej och våren i nian en ganska läskig tid för många. Att läsa litteratur som öppnar upp för viktiga samtal om nuet och framtiden är extra viktigt då.


Om boken

Vi kommer ändå bara bli becknare av Rihab Garci, Bonnier Carlsen, (2024), 12-15 år, 154 sidor


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.