Mia Öström är en författare som inte skyr allvarliga ämnen och i senaste boken Sjuk i hela huvudet får vi träffa Alva vars mamma fått en psykos och vårdas för den. Självklart ställs hela Alvas liv på ända och det är tufft både hemma och i skolan. Alvas pappa gör så gott han kan, men stänger in sig mer och mer i sig själv. Som vuxen kan jag förstå att han kämpar för att hålla ihop över huvud taget, men för Alva blir det som att även han försvinner.

Alva har få vänner och just nu är systrarna Aisha och Lea hennes kanske tryggaste punkt i tillvaron. Ändå är det svårt för dem, precis som det är för alla andra, att på riktigt förstå vad det är Alva går igenom. De hoppas att hennes mamma ska bli frisk, men har inte sett hur illa det är med henne. Det har Alva och hon har dessutom levt med henne när hon gick från vanlig mamma, till en person med vanföreställningar som har en speciell kontakt med Micke Leijnegard och ser det som sitt ansvar att rädda världen. Om Alva hade berättat skulle hennes vänner kanske haft större förståelse, men hur kan man berätta om något sådant.

Ett av Alvas specialintressen är kemi och hon kan allt om periodiska systemet. Hon bestämmer sig också för att göra en rad experiment som ska få henne att bli mindre rädd. Ett av de mest oskyldiga handlar om att skapa en relation med en spindel och det mest allvarliga om att rädda sin mamma. Det som visar sig förändra hennes liv mest är att hon anmäler sig som talare på skolans Open Mic. Alva bjuder oss på en rad experiment som alltid har ett syfte, en hypotes och en metod. Resultaten försöker hon förutspå, men lyckas sällan. I fallet med spindeln konstaterar hon bara att det är omöjligt att tänka så långt, för hur blir man egentligen vän med en spindel?

Sjuk i huvudet består av en rad korta kapitel som tillsammans ger oss en bild av Alva och hennes liv. Det är en snabbläst bok, men också en bok som kräver eftertanke. Att läsa om Alvas mamma och hur situationen med henne påverkar hela livet, är många gånger plågsamt, men Öström lyckas balansera det nattsvarta. Vänskapen finns där och humorn inte minst. Det är skönt att få skratta mitt i eländet och Alva är verkligen en riktigt rolig person. Jag tyckte om Sjuk i huvudet, men skulle kanske inte ge den till vilken ungdom som helst och jag hade absolut erbjudit mig att prata om boken med den jag rekommenderar den till. För rätt person är det här klockren läsning, men för någon i fel situation kan det nog bli för tungt. Som lärare skulle jag dock inte vara rädd för att använda boken i undervisningen, men kanske inte lämna en elev helt själv i läsningen av den.


Om boken

Sjuk i hela huvudet, Mia Öström, Gilla Böcker, (2024), 256 sidor, 12-15 år


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.