Mina bokvänner av Roberto Piumini innehåller 40 presentationer av kända karaktärer från klassiska böcker. De är fint illustrerade av Elsa Paganelli. Bland karaktärerna finns Jo March från Unga kvinnor, Mowgli från Djungelboken, Dorothy från Trollkarlen från Oz och Long John Silver från Skattkammarön. Genom att lyfta fram just karaktärerna bjuds läsaren på en annorlunda litteraturhistorisk bok som verkligen får mig att vilja läsa mer om dem.

I inledningen av boken skriver Roberto Piumini om hur karaktärer i böcker kan fungera som vänner och att vi kan lära oss saker om dem. Det håller jag verkligen med om. Även om jag arbetar på gymnasiet har jag använt delar av boken och senast i förra veckan fick mina tvåor läsa om Anne Shirley, en av mina barndomshjältinnor. I de lägre årskurserna tror jag att boken passar perfekt och det vore en riktigt rolig uppgift att både skriva om en karaktär i boken man läst och illustrera den.

Mina bokvänner är en inspirerande bok att bli glad av. Lättsam och tilltalande, men samtidigt allmänbildande. Jag tror att även elever som annars inte läser, kan tycka om såväl text som bild och engagera sig i karaktärerna.


Om boken

Mina bokvänner, Roberto Piumini (text), Elisa Paganelli (bild), Opal, (2023), 88 sidor, 9-12 år

Översättare: Malin Emitslöv


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.