En gömd värld är andra delen i Augustin Erbas serie Den förtrollande staden och klart är att den förtrollade staden absolut inte är Göteborg. Huvudpersonen hatar nämligen Göteborg så passionerat att jag nästan blir lite provocerad. Vi som bor eller bott i staden får svära över allt det går, regnet på tvären och annat som stör, inte andra. Nej, skämt åsido, så har Vilma rätt starka känslor om det mesta och det är riktigt uppfriskande.

Efter att i första boken Det gula ljuset ha upptäckt en magisk dörr i sitt växthus och dessutom fått ett märkligt husdjur i form av en ödla som andra ser som en katt, fortsätter Vilma att utforska den magiska värld som hon fått tillgång till. I den vanliga världen går hon i skolan, där en märklig lärare nu blivit rektor. På fritiden börjar hon återigen träna gymnastik och även tränaren verkar vara någon annan än den hon utger sig för att vara. Allt är skumt och konstigt i Vilmas liv.

Den tredje (och avslutande?) delen Dödsmärkt har redan kommit ur och En gömd värld är något av en transportsträcka mot avslutningen. En spännande sådan, utan tvekan, men också lite förvirrande. Vi får en massa ledtrådar och en massa märklig information, men få svar. De där trasseldörrarna som Vilma hittat och de märkliga personerna runt henne, har inte riktigt fått sin förklaring. Att det har något med hennes försvunna pappa att göras anar vi, men hur det verkligen är får vi inte veta ännu.

Det som gör att jag verkligen gillar serien Den förtrollade staden är den ständiga spänningen och det höga tempot, som jag tror att många läsare i målgruppen kan tycka mycket om. Nu när alla tre delarna finns ute är det en serie att sluka. Sådana behövs verkligen.


Om boken

En gömd värld av Augustin Erba, Rabén & Sjögren, (2023), 9-12 år, 251 sidor


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.