Frostaftons hemlighet av Stina Nilsson är 2023 års adventsbok från Bonnier Carlsen. Vi bjuds på ett spännande äventyr i 24 kapitel och boken är fint illustrerad av Ludwig Sandbacka. Berättelsen utspelar sig i Grottholmen, en mörk värld befolkad av troll. Det ljus och den värme som finns kommer från den stora kristallen som fungerar som centrum för deras värld. För varje år blir kristallens ljus svagare och i det mycket segregerade samhället får de fattigaste bo längst bort från den, medan de mäktiga urtrollen får både mat och värme i sina hem i Finkvarteret. Till de fattiga hör Belli och hennes morfar som är bibliotekarie. Böcker är viktiga för dem, men de flesta böcker har blivit förbjudna. Morfar brukar berätta om de magiska sagoböckerna han läste som barn. De som innehåller både troll, häxor och andra mytiska varelser, men också människor. Den världen finns inte mer, menar de styrande trollen.

Kristallen tillbeds i Grottholmen och oron är stor att den ska sluta generera ljus och värme. Då kommer frosten att ta över och redan nu fryser människor ihjäl. Ändå verkar väldigt få ifrågasätta livet i Grottholmen, något som Belli har svårt att både förstå och acceptera. Hon är en härlig karaktär som hela tiden tänjer på gränserna. Redan i första kapitlet får vi veta att hon brukar klättra upp i klocktornet för att se kristallen gå upp, trots att det är förbjudet. Hon ifrågasätter också den blinda tron på kristallens kraft och det ojämlika samhälle som alla tycks acceptera. Istället för att acceptera alla rykten om de olika invånarna i och utanför Grottholmen, är hon noga med att lägga fördomarna åt sidan och bilda sig en egen uppfattning. Det är det som händer när hon blir vän med vätten Rup, som visar sig vara mer än en simpel gruvarbetare.

Vi firar advent, men i Grottholmen firas istället första, andra, tredje och fjärde Frost. Då är det dags att dekorera sina hem med papperskristaller som hängs i fönstren. De sista dagarna före Frostafton sjunker temperaturen ytterligare innan det är dags att fira att kristallen fortfarande ger i alla fall lite värme. Livet är ändå ganska bra så länge Bergatrollet inte vaknar. När Belli hittar en hemlig bok som bevisar att det finns en annan värld där solen skiner, ger hon sig i väg i grottgångarna i jakt på vägen dit. Med sig har hon sin nya vän Rup och tillsammans är de ett riktigt radarpar som är underhållande att följa. Ibland blir det lite läskigt, men mest av allt är Frostaftons hemlighet en charmig och rolig historia om vikten av att våga utmana skrivna och oskrivna regler som begränsar ens liv. Den kreativa beskrivningen av de olika sagoväsen som finns i Grottholmen är både kreativa och annorlunda, vilket är riktigt underhållande att läsa om även för mig som vuxen. Julen är över, men Frostaftons hemlighet är mysig högläsning även i januari.


Om boken

Frostaftons hemlighet av Stina Nilsson (text) och Ludwig Sandbacka (bild), Bonnier Carlsen, (2023), 9-12 år, 224 sidor


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.