Det värsta har redan hänt är den första bok jag läser av Marta Söderlund och det är en kort, men intensiv historia vi bjuds på. Den handlar om Bianca som just slutat nian och nu söker ett extrajobb. Ett jobb långt ifrån hemmet i Örgryte, såväl bokstavligen som bildligt. Bianca ska nämligen jobba på en städfirma. Fördomar om henne syns både hos Helena som intervjuar henne och den kollega hon sedan får. Det förstnämnda slänger ett snabbt öga på Ylva, utgår ifrån att hon är invandrare och berömmer henne för att hennes goda svenska. Sanningen är dock att Ylva är adopterad och det gör rekryteraren nöjdare än hon själv är. När Ylva sedan börjar arbeta med John har han också fördomar om henne eftersom hon bor i Örgryte. För er som inte känner till Göteborg kan jag avslöja att det är ett område mitt i stan, med gigantiska hus som kostar en förmögenhet. Ingen av dem vet dock vad som ryms i hennes inre. Där döljer hon det värsta som har hänt. Något oförlåtligt och fruktansvärt. Det handlar om hennes bror Jimmy och Ylvas svek.

Ett av de städuppdrag John och Bianca får är att tömma och städa en lägenhet. I den har Lisen bott. Lisen som blev mördad med sjutton hugg av Minna, hon som älskar samma man som Lisen. Bianca fascineras av detta triangeldrama och börjar läsa allt om fallet. Varför hon gör det är oklart, men kanske försöker hon förstå hur en helt vanlig tjej förvandlas till en kallblodig mördare. Söderberg väver poetiskt samman de olika delarna av historien och snart förstår vi hur allt hänger ihop. Snart för att boken är kort, men sista pusselbiten får vi inte förrän precis i slutet. Helt klart är de t så att Marta Söderlund är en skicklig författareoch berättelsen om Ylva berörde mig mycket, men jag hade velat ha mer. På samma gång får vi veta precis tillräckligt och inte ett ord är onödigt. Det gör Det värsta har redan hänt till en perfekt bok att samläsa och samtala om. Tillsammans är det enklare att fylla ut mellanrummen och skapa en helhet. Boken vänder sig till läsare över 12 år, men jag kan nog tycka att tolvåringar är lite för små för den här berättelsen. Visst är det en på ytan lättläst historia, men innehållet kräver mognad. Fördelen med detta är att det går att läsa boken med ovana läsare som går på gymnasiet, folkhögskola eller liknande.


Om boken

Det värsta har redan hänt av Marta Söderberg, Gilla böcker, (2021), 104 sidor, 12-15 år


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.