Året är 1710 och pesten härjar i Stockholm. När Magdalenas mamma drabbas och senare dör, tar hennes pappa med henne och systern Ebba från stan. De ska bo hos sin moster på Svartdamms slott, en moster som ser precis ut som deras mor, men är hennes totala motsats. Magdalena är femton år gammal och förstår att livet aldrig kommer att bli detsamma igen. Hon inser också rätt snabbt att allt inte är som det ska på slottet. Lillasyster Ebba anpassar sig lättare, även om hon självklart också saknar sin mamma.

Moster Katarina har genom giftermål fått slottet och efternamnet Isencrantz, ett mycket passande namn då hon sannerligen är iskall. Själv ser hon sig som en djupt kristen person som gör allt rätt för att Gud ska vara nöjd, men det är tydligt att hon helst hade velat slippa ha sin systers barn hos sig. I Katarinas värld dog systern för att hon syndat och nu är det hennes plikt att se till att flickorna får en god, kristen uppfostran. Baron Isencrantz är död, men hans son Axel Isencrantz, Katarinas styvson, finns kvar på slottet. Katarina hävdar dock att han är sjuk och därför inte kan lämna sitt rum. Magdalena blir därför riktigt överraskad då hon träffar honom en natt då mamsell Birgitta glömt låsa in flickorna för natten. Mellan dem utvecklas en vänskap och livet blir något lättare att leva.

Pestblommor är en fin berättelse om en svunnen tid, där fantasi och verklighet blandas. Hemligheter och lögner gör livet på Svartdamms slott ganska svårt att leva, men Magdalena är driftig och tar oss med på ett äventyr av det mer lågmälda slaget. Mats Strandberg kan konsten att bygga en historia och ger oss alldeles lagom med historiska detaljer för att berättelsen och karaktärerna ska kännas levande. Jag gillar också miljön och beskrivningen av religionens betydelse. Boken är illustrerad av Elin Sandström och jag hade gärna sett att boken innehöll fler bilder. De bidrar till stämningen och skapar en fin helhet. Även om Pestblommor rekommenderas för åldersgruppen 9-12 år är jag säker på att även äldre läsare kommer att uppskatta den.


Om boken

Pestblommor av Mats Strandberg (text) och Elin Sandström (bild), Rabén & Sjögren, (2023), 9-12 år, 198 sidor


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.