När Kuben, första delen i serien Den yttersta vildmarkens historia av Nils Lundkvist, tilldelades Barnradions bokpris påmindes jag om att jag tänkt läsa den sedan den var ny. Nu är det gjort och jag kan verkligen förstå varför lyssnarjuryn från Eklandaskolan i Mölndal fastnade för den. Kuben är både spännande och välskriven. Dessutom är det en dystopi som kan ge upphov till samtal om familj, vänskap och vad ett gott liv kan vara. Huvudpersonen John ska snart fylla 12 och bor med sin mamma och pappa på adressen Ödestjälen 1, i det område av den framtida världen som kallas yttersta vildmarken. Långt borta finns huvudstaden där tvillingpresidenterna styr och i närmaste staden finns ulvar som rapporterar till dem. Livet förändras rejält när en stor kub levereras till familjens tomt. I den finns en pojke som heter Marjo, klädd i en orange-vit overall, statsapparatens färger. John föräldrar tror att de ska få en flicka, Mira, men istället är det en jämngammal pojke som finns i Kuben. Han ingår i ”Programmet” och har levererats till familjen för att de ska hålla ordning på honom, i alla fall är det så det verkar inledningsvis, eller som ett sätt för Emily och Tomas att visa de styrande att de går att lita på.

Kuben är en inte helt enkel historia om en värld som inledningsvis inte bara är okänd för oss läsare, utan till stor del också för John. Han är uppvuxen i den yttersta vildmarken och vet väldigt lite om världen. Under bokens gång lär han sig mer och det är långt ifrån bara bra saker. Tempot är ganska lågt, nästan eftertänksamt, men trots det är spänningen stor och det går inte att sluta läsa. Vissa hemligheter och oklarheter finns kvar även då boken tas slut och det lockar till vidare läsning. Jag måste få veta hur det går för familjen och vad som händer med den yttersta vildmarken. Vänskapen mellan John och Marjo är fint skildrad och den vill jag också följa. Kombinationen av spänning och starka känslor är verkligen lyckad och jag imponeras av Nils Lundkvists sätt att bygga upp historien. Det gäller att ha tålamod som läsare och för det blir vi belönade. I bokens finns en massa saker att fundera och samtala kring, vilket gör det till en perfekt bok att läsa tillsammans med någon annan. Jag tror att den växer ännu mer av samtal.


Om boken

Den yttersta vildmarkens historia: Kuben av Nils Lundkvist, Bonnier Carlsen, (2023), 9-12 år, 365 sidor


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.