I livet, ju har Mårten Melin valt ut dikter från tjugo års författarliv i en vackert illustrerad samling. Han har ordnat dem i teman: jag, du, djuren och världen, om natten och på liv och död. De speglar liksom livet, ju. Dikterna vänder sig i första hand till lågstadiebarn men jag är övertygad om att med rätt urval så passar de att läsa under under hela låg- och mellanstadiet. Jag tänker att de kan fungera fint för elever som är ganska nya i det svenska språket också, orden som används i de flesta dikterna är vanligt förekommande och meningsbyggnaden är inte allt för komplicerad. Ett av momenten som är extra svårt när man undervisar läsförståelse är tolkandet av texter, börjar man tidigt och använder dikter med tydligt budskap eller en tydlig fråga som ställs till läsaren så är det en god början. Just sådana hittar man i den här samlingen.

Särskilt fint är det med den här typen av korta dikter när man skall arbeta med skrivande av dikter. Språket är enkelt och Mårten Melin uppmanar läsaren i sitt förord att fundera på vad dikten kan betyda just för mig, det finns liksom inget rätt eller fel. Många dikter i den här samlingen är verkligt inspirerande och de behandlar ämnen som ligger nära många barns vardag och det kan locka till skrivande och eget skapande.

jag förstår inte
hur så mycket kärlek
kan få plats i mig
när jag känner mig
så liten  

Alla dikterna är härligt illustrerade av Sofia Falkenhem. Jag gillar verkligen bokens utformning det svarta och gula trycket mot de vita sidorna är effektfullt och orden, dikten får utrymme på sidan.

Extramaterial till boken hittar man på En bok för allas hemsida där Mårten Melin har skrivit en instruktion över hur man själv kan skriva en dikt.

Om boken

livet, ju av Mårten Melin och illustrationer av Sofia Falkenhem,(2023), En bok för alla, 75 sidor


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.