Drömväsen är andra delen i Lena Ollmarks skräckserie Nattlandet som inleddes med Strykpojken. Redan i slutet på förra boken förstod vi att huvudpersonen Tess lillebror var i fara. Oscar är rädd och försöker få sin syster att lyssna på honom. Tess har dock fullt upp med sitt nya liv där hon är populär och har vänner. Sara och Lisen som förut bara velat vara med Elle, Tess bästa kompis som dog i en olycka, är nu Tess vänner också. De går på fotbollsmatcher och ser André och hans lag spela och de planerar att vara med i skolans luciatåg.

När fler börjar få mardrömmar vill Tess först inte kännas vid det. Hennes mardrömmar är borta och hon är livrädd för att de ska komma tillbaka. Samtidigt börjar hon inse att det är omöjligt att undvika Nattlandet och att hon och André har ett särskilt uppdrag. De turas om att berätta om vad som händer i Disby och berättelsen blir mer och mer obehaglig. André tycker sig se Max och även om han vt att Max är död känns det otroligt verkligt. Det verkar dessutom som om Max vill säga något till André eller kanske varna honom.

Nu är jag ganska ovan vid att läsa skräck, men vågar ändå hävda att Drömväsen är alldeles lagom läskig för den åldersgrupp den skrivits för. Möjligen lite väl obehaglig för en lättskrämd nioåring. För mellanstadiet och även början av högstadiet tror jag att serien Nattlandet verkligen kan uppskattas. Den är spännande, men tar också upp ämnen som vänskap och kärlek. I november kommer tredje delen som heter Gengångaren.


Om boken

Drömväsen av Lena Ollmark, B Wahlströms, (2022), 9-12 år, 243 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.