bästa och läskigaste är Strykpojken av Lena Ollmark, som är första delen i serien Nattlandet. Huvudpersonen Tess bor i det lilla samhället Disby. Hon har varit bortrest hela sommaren och kontakten med bästa vännen Elle har blivit mer sporadisk ju längre sommarlovet gått. Nu är hon tillbaka och Elle vill träffa henne på den gamla övergivna lekplatsen. Dit kommer också André, Elles pojkvän. Elle är den populära, medan Tess alltid varit den som är blyg och tillbakadragen. Hon har längtat efter sin vän, men är inte glad över att André ska göra dem sällskap. När han dyker upp blir Tess förbannad och bestämmer sig för att gå hem. Elle springer efter henne, men snubblar och ser inte bilen som kommer körande. Elle blir överkörd och ingenting blir som förut.

Andrés, Elles och Tess föräldrar växte upp i Disby tillsammans och de samlas alla på sjukhuset dit Elle förs. André hör av misstag en sköterska berätta för en annan att någon måste ha skadat Elle under en längre tid, då hon hade fler skador än de som dödade henne. Det är det första märkliga som händer och det är bara början. Efter Elles död börjar både André och Tess plågas av mardrömmar. De är så verkliga att de knappt vet om de sover eller är vakna. De drömmer om en ond pojke som vill skada dem och när de vaknar har de fått blåmärken på sina kroppar. André och Tess försöker förstå vem pojken är och varför han vill skada dem. De får höra historien om pojken som en gång dog på lekplatsen.

Strykpojken är en riktigt bra bok som passar utmärkt i årskurs 5-7. Den är dock ganska obehaglig på sina ställen och även om det aldrig går över gränsen är jag tveksam till om mina ungar hade klarat det här som nioåringar. Då krävs nog högläsning och tid för samtal. Spänningen finns där boken igenom, men Ollmark lyfter också andra viktiga frågor om utanförskap, ensamhet och önskan att höra till. Boken avslutas med en epilog som låter oss förstå att även bok två kommer att bli spännande.


Om boken

Strykpojken av Lena Ollmark, B. Wahlströms, (2021), 9-12 år, 246 sidor

Första delen i serien Nattlandet.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.