Veras krig av Katarina Kuick tas vi med till Sovjetunionen under belägringen av Leningrad 1941. Huvudpersonen Vera ska börja klass 4, men allt förändras när kriget kommer. Att det är Tyskland som anfaller, ett land som hemlandet tidigare haft en icke-angreppspakt med gör Vera extra förvirrad. Pappa kallas ut i kriget om systern Nina försvinner också i väg. Mamma står i ständiga köer och försöker bunkra mat, men den tar allt för snabbt slut och svälten är ett faktum. Vera är ständigt hungrig, så hungrig att magen värker. Mamma börjar jobba och lyckas få med sig lite mat hem.

Katarina Kuick låter oss se kriget ur en tioårings ögon och det är naturligtvis så att tankarna går till dagens krig i Ukraina och situationen i städer där. Beskrivningen är på samma gång naiv och drabbande. Veras krig är en bra och lättläst bok om ett viktigt ämne och ett perspektiv på andra världskriget som vi sällan får. Det är inte en politisk berättelse, utan en skildring av vanliga människors liv när kriget kommer. Lite påminner Veras berättelse om Du vet inte vad krig är som är 12-åriga Yeva Skalietskas berättelse om livet i hemstaden Charkiv när Ryssland inleder sin invasion av Ukraina. Som så ofta upprepar historien sig och ledares beslut påverkar invånarnas liv.

Veras krig nominerades till Barnradions bokpris i höstas och här finns ett program där den presenteras och diskuteras. Det här är en fin och gripande bok att läsa tillsammans med elever på mellanstadiet.


Om boken

Veras krig av Katarina Kuick, Alfabeta bokförlag, (2022), 9-12 år, 171 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.