Du vet inte vad krig är heter Yeva Skalietskas dagbok om att leva i Charkiv när Ryssland anfaller i februari 2022. Hon bor med sin farmor då hennes skilda föräldrar bor utomlands, men lever ett liv som hon tycker är bra. Yeva, en vanlig tolvåring som i början av februari bjuder sina vänner på bowlingkalas, får i slutet av samma månad ett helt annat liv. Den 24 februari inleds bombningarna och från källaren skriver hon i sin dagbok. Senare tvingas hon och farmor lämna sin lägenhet och bor en period hos en av Yevas klasskamrater. Några månader in i kriget bestämmer de sig för att lämna landet.

Det finns en ärlighet och naivitet som gör Yevas dagbok till något speciellt. Varvat med hennes anteckningar finns också en påminnelse om vad som händer i kriget. Kombinationen visar hur det som är nyhetsrubriker för oss är hela livet för andra. Som bok för yngre barn är Du vet inte vad krig är lysande. Lagom läskig och lagom politisk. Mest intressant är det att få ta del av vardagslivet i krigets skugga ur ett barns perspektiv. Hade jag varit lärare på mellan- eller högstadiet skulle jag utan tvekan använda boken i undervisningen. Dessutom hade det känts bra att köpa den, då 20 kronor per bok skänks till ukrainare på flykt.


Om boken

Du vet inte vad krig är av Yeva Skalietska, Bazar förlag, 254 sidor, 12-15 år

Översättare: Åsa Malm

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.