Nora Dåsnes kom 2020 ut med serieromanen Vita lögner, röda hjärtan och den blev snabbt mycket populär läsning bland de mellanstadielever som jag möter. I Låt skogen leva så får vi återigen träffa Tuva och hennes klasskompisar, nu är det vårtermin i årskurs sex. Snart ska klassen splittras och det lilla gänget leker ofta i skogen bredvid skolan. Särskilt är det killgänget i andra klassen som de ”krigar” mot och när Bao, som är ordförande i elevrådet, på ett möte förstår att skogen skall avverkas för att skolan behöver en större parkeringsplats så börjar tjejerna att fundera på hur kan göra motstånd.

Det är Bao som är huvudpersonen i den här boken och hon blir allt mer frustrerad över att ingen verka tycka att skogen är lika viktig som hon gör. Kompisarna ser att klimatet har förändrats och de gillar att leka i skogen men de tycker också att annat i livet kan vara viktigt. Bao däremot bestämmer sig för att försöka påverka kommunens beslut. Hon inser att de behöver samla ihop en opinion och tillsammans med kompisarna så använder de sociala medier, går på möten, demonstrerar och ockuperar. Till slut verkar vuxenvärlden ändå förstå vad de försöker göra och sluter upp kring aktionen rädda skogen.

Dåsnes serieroman är en lättläst bok som landar mitt i barnens/ungdomarnas vardag, illustrationerna och språket är helt samtida och jag är säker på att den kommer att läsas av många. Den närmar sig dock en instruktionsbok över hur man som framföra sin åsikt på ett sätt som gör att de vuxna kanske lyssnar, vikten av att organisera sig och gå samman för att få en starkare röst och känslan blir något programmatisk. Budskapet är tydligt: Tillsammans kan vi förändra, tillsammans kan vi skapa en bättre framtid. Låt skogen leva är en serieroman som uppmanar barn och unga att använda sin röst och försöka påverka det som är viktigt på riktigt!


Om boken

Låt skogen leva! av Nora Dåsnes (text & bild), Alfabeta bokförlag, (2023), 9-12 år, 236 sidor

Översättare: Johanna Lindbäck

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.