Författaren Alex Gino har tidigare skrivit boken George, som ny fått den nya titeln Melissa efter det namn som huvudpersonen faktiskt föredrar. I boken Rick återvänder hen till samma grupp barn som nu börjat middle school och där finns Melissa med, men det är Rick som har huvudrollen.

Rick är en osäker person som egentligen bara har en vän, Jeff. Han är snäll mot Rick, i alla fall oftast, men mot många andra är han riktigt otrevlig. Han pratar om tjejer på ett sätt som Rick inte gillar och är elak mot dem som på något sätt sticker ut. Det var till exempel han som mobbade Melissa när många fortfarande trodde att hon var George. Egentligen vill inte Rick vara vän med Jeff, men alternativet är att vara ensam.

Mycket förändras samtidigt i Ricks liv den här hösten. Han börjar i en ny skola och hans äldre syster börjar college. Nu är det bara Rick av de tre syskonen som bor hemma. Det betyder också att han får ansvaret att hälsa på farfar Ray på söndagar och det är verkligen ingenting han ser fram emot. Det ska dock visa sig att hans farfar är någon han verkligen kan prata med och som han dessutom delar fascinationen för rymdserier med. Beskrivningen av deras vänskap är riktigt fin. Farfar Ray får Rick att förstå att bra vänner låter en vara precis som man vill och att det är en förutsättning för ett bra liv att ha tillåtande människor i sin närhet.

I skolan blir det värre för varje dag. Rick hamnar i samma grupp som Melissa, som nu officiellt är en transperson, något som hon inte är speciellt intresserad av att diskutera. Eftersom Rick är kompis med Jeff blir deras relation komplicerad och för varje dag som går inser Rick att hans liv blir sämre, inte bättre, av att vara vän med Jeff. När han ser en affisch som gör reklam för en regnbågsgrupp börjar hans liv förändras på riktigt. Rick har funderat mycket på sin identitet och här får han chansen att komma fram till vem han är. Gruppen leds av en lärare och innehåller en rad elever som identifierar sig på olika sätt. Melissa är med och det är härligt att det gått bra för henne. Gruppens medlemmar är fina att lära känna och även om det blir lite undervisande ibland. Samtidigt är det viktigt att begreppen beskrivs och Ricks funderingar kring asexualitet är väl beskrivna.

Alex Ginos böcker är viktiga, kanske ännu mer i hens hemland, men även här. En stor anledning är att de vänder sig till mellanåldern, då många funderar, men få kanske vågar tala om, identitet och sexualitet. I höst kommer boken Green om en av de andra medlemmarna i regnbågsgruppen och den ser jag fram emot att läsa. Jag lyssnade på Rick, inläst av författaren själv och är egentligen lite nyfiken på hur Ylva Kempe löst översättningen. Det kan inte varit en helt lätt bok att översätta. Ljudboken på originalspråk rekommenderas dock. För den som undervisar på mellanstadiet borde Alex Ginos böcker vara självklar läsning och då gemensam sådan.


Om boken

Rick av Alex Gino, Lilla Piratförlaget (2020), 9-12 år, 224 sidor

Översättare: Ylva Kempe

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.