George ser ut som en pojke och alla som ser henne tror att hon är det. Själv vet George att hon är en flicka och i hemlighet läser hon tidningar för tjejer om mode och smink. George önskar att hon kunde få vara som de.

George stora dröm är att få spela rollen som Charlotte när klassen sätter upp Min vän Charlotte. Nu är rollen som spindeln en tjejroll och det är bara tjejer som får provspela för den. Trots att George vet att hon måste hålla sitt sanna jag hemligt, vill hon verkligen stå på scenen som Charlotte.

Författaren Alex Gino använder genomgående hon som pronomen när hen skriver om George i boken med samma namn. Jag använder hen om Alex Gino, då hen på sin hemsida påpekar att hen använder “singular-they” om sig själv. Pronomen är viktiga i definitionen av någons identitet. Hen säger att boken om George saknades och att det var en lucka hen ville fylla. Jag är glad över att det kommit flera böcker om ungdomar som definierar sig som ett annat kön än det biologiska, men kanske är det extra viktigt att en sådan bok kommer för yngre läsare. På många sätt är George en vanlig berättelse om familj, vänskap och skola och det är befriande på något sätt. Visst är det en kamp och visst önskar George att han skulle våga berätta för sin mamma att han är en flicka, men möjligheter är viktigare än problem.

Det är pjäsen Min vän Charlotte som står i fokus och George stora dröm att få stå på scenen. Hans bästa vän Kelly blir ännu viktigare under bokens gång än hon varit tidigare då hon peppar George att faktiskt provspela. Det är inte så att Kelly förstår att George är en flicka, men hon tycker verkligen att kön inte borde spela någon roll i en teaterpjäs.

George är en fin bok om att våga vara sig själv och jag hoppas att den når många läsare. En högläsningsbok för mellanstadiet, gärna innan år 6. Den mest fördomsfulla tiden brukar vara i år 6 eller 7, medan ungdomar i år 9 ofta har insett att det inte är farligt med annorlunda människor eller ens att vara annorlunda själv. Då är det bra att förekomma.


Om boken

George av Alex Gino, Lilla Piratförlaget, (2016), 9-12 år, 208 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.