Många är de som läser The Hate U Give  med sina elever på svenska eller engelska och jag vill därför rekommendera Betongrosor som är en prolog som handlar om Maverick Carter, Starrs pappa.

Maverick är sjutton år, går sista året på high school och en examen borde vara hans största fokus. Med en pappa i fängelse och en mamma som har svårt att få pengarna att räcka, är det dock mycket annat som tar hans tid. Den som behöver snabba pengar kan inte ha vilket extrajobb som helst och i området där Maverick bor är det tyvärr näst intill en regel att vara med i ett gäng. Hans pappa var en del av gängen och så även hans kompis King. Alltså är det kanske inte konstigt att Maverick langar droger, dessutom bakom ryggen på gängledarna. Hans flickvän Lisa vet att han langat, men hoppas att han slutat. Hon vill vara tillsammans med honom, men att vara ihop med en gängmedlem är egentligen inget hon vill. Hennes bror tycker också riktigt illa om det och gör livet surt för Maverick.

Viktigast i Mavericks liv, förutom Lisa då, är hans mamma och hans kusin Dre. In i hans liv kommer dock ännu en person, en liten sådan som tar stor plats. Ungefär ett år tidigare gjorde Lisa slut med Maverick och han tillbringade en natt med Iesha, som också har ett något skakigt förhållande med King. När hon födde ett barn och döpt det till King Jr var Maverick självklart säker på att ungen var just Kings, men han glömde den lilla detaljen att barnet var en kopia av honom. Nu är King Jr tre månader gammal och Iesha har bestämt sig för att göra ett DNA-test. Hon och hennes mamma möter Maverick och hans mamma på en klinik för att få svaret och när det visar sig att lillkillen är Mavericks, lämnar de helt sonika honom i sin bilstol och drar. När Iesha ringer några dagar senare ber hon om att få vara för sig själv ett tag och lägger sedan på.

Nu är Maverick själv med en bebis och vet inte alls vad han ska göra. Visst finns hans mamma där, men även om de bor tillsammans är det Maverick som är pappa och som därmed har ansvaret. Hans kusin Dre får honom att inse att en pappa inte ska langa droger och trots att det betalar mindre tar Maverick det extrajobb hos Mr Wyatt i Wyatts Grocerys. Mrs Wyatt erbjuder sig att passa bebisen, som kallas Li´l Man och Maverick går nu i skolan hela dagen och jobbar därefter i affären. Ett rätt tråkigt och inrutat liv och ännu värre blir det när Lisa gör slut. Att hinna med skola, jobb och barn är inte lätt. Ingenting verkar gå Mavericks väg.

Betongrosor  innehåller fina beskrivningarna av vänskap, familjerelationer och inte minst den spirande kärleken mellan Maverick och sonen som han döper till Seven. Riktigt fin är också den lätt skakiga relationen mellan Mr Wyatt och Maverick, där hårdheten döljer en slags kärlek. Extra bra tror jag det blir om boken läses i anslutning till The Hate You Give, då vissa av karaktärerna troligen går lättare att förstå efter att ha läst om deras tidigare liv. Maverick kämpar för att skapa ett bra liv för sig själv och Seven, han drömmer om att kunna försörja sin mamma och om att vara tillsammans med Lisa. Han lyckas långt ifrån alltid, men han försöker. Att hålla sig från gängen i ett område där de styr är inte enkelt. Angie Thomas ursäktar inte något gangsterbeteende, utan erbjuder en mer mångfacetterad bild av gängmedlemmar än vad vi ofta får.


Om boken

Betongrosor av Angie Thomas, Natur & Kultur, (2021), Unga vuxna, 366 sidor

Originaltitel: Concrete Rose

Översättare: Erik MacQueen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.