Felet med Eden är skriven av E. P Uggla och första delen i en planerad serie om det dystopiska samhället där Eden är en del. Redan i januari kommer andra delen Fallet från Eden. Målgruppen till Ugglas kommande serie är tydlig. Unga som vill ha en spännande berättelse som ryms på få sidor kan med säkerhet lockas och tilltalas av berättelsen om Ava som vaknar upp i Eden och därmed till en helt ny värld. Hon tror först att det inte var länge sedan hon var sjuk i den influensa som drabbade världen, men med tanke på att allt är förändrat känns det som att hon sovit i evighet, Klart är att alla hon känt och älskat är försvunna och vi läsare får veta att alla under 25 har dött. Det ger oss visst hopp om att Avas lillebror och bästa vän kan vara levande, men svaren låter vänta på sig.

Det kan tyckas som att Ava har tur när hon vaknar upp i just Eden, då det är den del av den nya världen som har högst status. Eftersom det nya samhället är fyllt av ungdomar står deras skola och utbildning i centrum, men trots att allt på ytan är välfungerande och välorganiserat känns det inte alls som en flashig internatskola, utan snarare ett märkligt fängelse. Inledningsvis är världen svår att förstå och eftersom Ava inte heller vet var hon är eller vem hon kan lita på får vi vänta tills hon upptäcker saker för att själva förstå. Det är ett snyggt grepp, men nackdelen är att Felet med Eden faktiskt inte är speciellt lättläst, målgruppen till trots. Samtidigt är det en tillräckligt spännande bok för att du som läsare ska vilja läsa vidare och få veta mer. När boken är slut finns fortfarande många frågor kvar och E.P. Uggla lovade att nästa bok ger oss svar, men också får oss att ställa fler frågor. Det låter lovande.

Felet med Eden vänder sig till unga vuxna, men jag tror att den fungerar både på högstadiet och gymnasiet. Unga läsare är mer vana vid dystopigenren och kommer troligen att förstå världen Ava vaknar upp i bättre än jag gör. Trots att det är en tunn bok är den dock inte alldeles enkel och det behöver den lärare som väljer att läsa Felet med Eden ta hänsyn till.


Om boken

Felet med Eden av E. P. Uggla, Bonnier Carlsen, (2022), Unga vuxna, 312 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.