Fula tjejer är en bok skriven av tre av Sveriges bästa ungdomsboksförfattare Lisa Bjärbo, Sara Ohlsson och Johanna Lindbäck. Det är förvisso ingen garanti för att boken ska bli bra, men bra blir det. Jag har sett reaktioner på titeln, men bara från personer som inte läst boken. Det här är definitivt ingen bok som sänker tjejer, utan en bok om tjejer som vägrar att bli utsatta.

Boken handlar om Tilde som ganska nyss flyttat till Gnesta. Livet är ganska ensamt och hon trivs inte speciellt bra. Än värre blir det när det nystartade instagramkontot Fula tjejer publicerar hennes totalt misslyckade bild ur skolkatalogen. Ful, ensam och utskrattad får Tilde verkligen kämpa för att ens ta sig till skolan.

I samma klass som Tilde går Eleni och Jasmine. Eleni hör inte heller riktigt till, men har ändå någon slags status som klassens pluggis. Jasmine däremot är tillsammans med en av skolan snyggaste killar och har ett humör som skrämmer de flesta. Tillsammans bestämmer sig denna minst sagt udda trio att avslöja vem som ligger bakom kontot och ställa honom (för de räknar kallt med att det är en kille) mot väggen.

Fula tjejer inleds i högt tempo och jag vill läsa vidare direkt. Tilde, Eleni och Jasmine turas om att berätta och trots att de inledningsvis befinner sig långt ifrån varandra förenas de i kampen mot att tjejer förnedras av kontot Fula tjejer. Lite otroligt är det under några kapitel att de ens skulle börja prata med varandra, men jag blir snart övertygad och därefter läser jag hela boken i ett svep. För den som planerar att läsa boken med sina elever (och det tycker jag verkligen att alla som undervisar i år 5-9 ska göra) är det viktigt att hjälpa dem över de kapitel som följer efter inledningen och se till att de läser vidare tills historien verkligen tar fart. Det är inte helt enkelt att hålla tre olika personer i huvudet, men snart går det av sig själv. Tilde, Eleni, Jasmin och deras vänskap är nämligen riktigt väl skildrade.

Som lärare kanske du tvekar inför att läsa en bok i helklass som på ytan verkar vända sig främst till tjejer, men jag säger kör. Läsningen kommer med säkerhet föda intressanta samtal kring sociala medier, hur utsatta både tjejer och killar kan vara där, men också om makt och mobbing. Författarna har verkligen lyckats skriva en bra, spännande, rolig, peppande och viktig bok om ett mycket viktigt ämne. Vi vet att mobbing på sociala medier förekommer och behöver bli bättre på att diskutera det. Jag menar verkligen inte att skolan och lärarna har allt ansvar, men med hjälp av Fula tjejer får de på ett utmärkt sätt att föra upp frågan på agendan. Är det verkligen rätt då att tvinga klassens killar att läsa en bok som handlar om tjejer och där killar framställs som skurkar? Självklart säger jag, eftersom boken faktiskt inte har som syfte att peka ut alla killar som svin, utan faktiskt diskutera hur sociala medier påverkar oss alla. Dessutom är Fula tjejer en riktigt härlig och feministisk bok som uppmanar tjejer att våga säga ifrån. Jag kan lova att ingen kille kommer att skadas av att läsa om det. Minst lika intressant hade det varit att läsa en liknande bok ur killars perspektiv, men all läsning i skolan behöver inte fokusera på att killar ska känna igen sig.


Om boken

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson, Lilla Piratförlaget, (2020), 288 sidor


1 kommentar

Jobbiga tjejer – Boktips för unga · oktober 15, 2021 kl. 10:53

[…] tjejer tas vi åter med till Frejaskolan där Tilde, Eleni och Jasmine går. Serien inleddes med Fula tjejer där ett instagramkonto stod i centrum. Även denna gång spelar sociala medier en stor roll, vilket […]

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.