Vilken fantastiskt fin bok Berätta tre saker av Callum Bloodworth är. Välskriven, fylld av känslor och med kulturella referenser som får mig att läsa med ett leende på läpparna. Innan dessa leenden ersätts av tårar. Det är känslosam läsning han bjuder på, Bloodworth, och jag blir berörd när ensamma själar får finna en gemenskap där det faktum att de är udda är en merit. En gemenskap där de lär sig att de snarare är unika och att det finns en plats för dem.

Huvudpersonen Liv anser sig vara omöjlig att älska. Det är snart körsbärsblommornas tid, men hon kommer inte att beundra dem i Kungsträdgården med sin mamma, för hennes mamma är död. När hon förlorade henne försvann också hennes pappa in i sorg och depression. Nu bor Liv inneboende i sin systers etta där klädkammaren blivit hennes rum. Det hade väl funkat om hennes relation med systern var minst sagt svår. Den enda som finns där för Liv är hennes coola mormor, men hon bor långt bort på ett äldreboende i Piteå. Dessutom är det våren 2020 och vi vet hur det var då med äldreboenden och besöksförbud.

Med tanke på hur ensam Liv är känns det minst sagt ironiskt att hon av misstag kysser en kille på en fest och därefter får veta att han smittats av corona. Liv måste alltså hålla sig isolerad i ett par veckor och testa sig för vara säker på att inte föra smittan vidare. Hennes syster kommer dit med märkliga varor som blodpudding och burkskinka, men håller sig sedan hos sin pojkvän som hon pendlar mellan att älska och avsky.

Så slumpar det sig så att någon bankar på Livs dörr och söker kontakt. De börjar prata genom dörren och det tar bara några minuter innan Liv känner att det här är någon som är speciell. Just det första slumpartade möte är något du som läsare bara måste köpa för att kunna läsa vidare, men det går ganska lätt även om det verkligen är osannolikt att två personer skulle mötas på det här sättet. Den som befinner sig utanför heter Dag och snart slutar de prata genom dörren och går över till sms. Ytterligare ett steg tas när de ses i ett videomöte och därefter har picknick tillsammans. Liv på sin balkong och Dag vid ett campingbord nedanför. När Liv bjuds in till klubben Lonely hearts club 2.0 träffar hon också Elle och Matteo via Skype. För första gången är hon en del av en gemenskap och de verkar gilla henne.

Jag läste Berätta tre saker i ett svep och blev helt uppfylld av språket, charmen och karaktärerna. Jag har svårt att hitta ord för att beskriva hur fantastisk den här boken är. Liv är en av de finaste karaktärer jag läst om på mycket länge och hon känns så verklig. Det här är Callum Bloodworths första ungdomsbok och jag hoppas verkligen att den når många läsare och att han skriver många fler. Bra ungdomsböcker är otroligt viktiga och jag kommer att tipsa varenda ung läsare jag känner om att läsa Berätta tre saker. Det gäller förresten även de läsare som liksom jag inte alls kan räknas som unga. Det här är en riktigt bra bok, missa den inte.

Kommer jag att använda den i undervisningen? Med säkerhet i mindre grupper, men kanske inte i helklass. Inte för att alla inte kan läsa den, men för att det är en på många sätt sorglig bok. Det som gör den hoppfull är den gemenskap som Liv blir en del av och en sådan gemenskap tror jag inspirerar många. För år 9 och gymnasiets första svenskkurs passar det bäst.


Om boken

Berätta tre saker av Callum Bloodworth, Bonnier Carlsen, (2022), 360 sidor, Unga vuxna

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.