Kassandra och Melanie är bästa vänner och har just börjat på gymnasiet. De går på varsitt program och har inte riktigt landat i sina respektive klasser. Helst vill de vara med varandra, men de har trots att de är bästa vänner, olika intresse och är bra på olika saker.

I den speciella glänta i skogen, som de kallar Tidssmygen, ligger de i gräset och talar om det förflutna, om nuet och om framtiden. Det är bara det att det inte blir någon framtid för Kassandra. Tidigt på morgonen den fjärde oktober ringer telefonen och Melanies mamma svarar. Gråtande kommer hon in i dotterns rum och berättar att Kassandra är död. Hon har valt att avsluta sitt liv. Faktiskt känns det som att hon avslutat även Melanies.

Dagen du förstörde allt är Linnea Dahlgrens debut och vilken debut det är. Språket är fantastisk, enkelt men så poetiskt och vackert. De stora känslorna som Melanie och de andra kring Kassandra känner är så väl beskrivna att de känns i hela kroppen. Det är ingen undersökande bok, den utreder inte det hemska som skett och vi får egentligen inte veta varför Kassandra valde att ta sitt liv. Istället är det just känslorna som står i centrum och svårigheten i att hantera förlusten av någon som betyder allt. Jag tycker väldigt mycket om den här boken.

En liten parentes bara från en lärare på estetiska programmet. Fortsätt inte att nära myten om att det är ett program där man inte behöver plugga. Nu nämns det två gånger och en av gångerna säger en karaktär visserligen emot. Det är bra, men inte tillräckligt. Nu förstör det absolut inte boken, men det finns en del fördomar om olika gymnasieprogram i den och även om de bara flimrar förbi är det lite synd att befästa fördomar. Å andra sidan kan det vara en bra bok att läsa under första svenskkursen på gymnasiet, för fördomar finns det gott om och de behöver adresseras.


Om boken

Dagen du förstörde allt av Linnea Dahlgren, Vox by Opal, (2018), 15 +, 246 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.