De bästa dystopierna är de som utspelar sig en värld som ligger så nära vår egen att verkligheten blir skrämmande. Säkerhetsklass tre av Kerstin Loenberg är en sådan dystopi. Huvudpersonen Linn lever utanför samhället med sina bröder Samuel och Vidar. Deras föräldrar försvann i en mystisk olycka och nu är syskonen ensamma. De tillhör det så kallad utanförfolket och gör allt för att inte kontrolleras av de som styr samhället. Alla människor i det samhälle som beskrivs i boken har fått en chip inopererat under huden. Med chipen kan du identifiera dig, betala lokaltrafik och annat du behöver. Det är också på chipet dina inkomster registreras. Myndigheterna använder självklart samma chip för att övervaka sina invånare. De som lever utanför samhället har inga rättigheter, men eftersom de avlägsnat sina chip har de i alla fall en viss frihet. Linn har tagit bort sitt chip två gånger och när myndigheterna med tvång sätter in ett tredje chip placeras de vid pulsådern för att inte kunna avlägsnas.

Samhället innanför är bra för vissa. De som har pengar och status lever gott. Alla andra tvingas arbeta för Bemanningen och blir i det närmaste livegna. Å andra sidan finns det mat och sjukvård, vilket utanförfolket saknar. Inte lika bra sjukvård för de med lägre status såklart, för samhället gör definitivt skillnad på folk och folk. Hos utanförfolket växer ett motstånd och de gör allt för att slippa inrätta sig i leden. Så görs en razzia i området och många tillfångatas. Linn försöker fly och lyckas ta sig till ett hus där en bekant bor. Han heter Alex och lovar att hjälpa henne. Det är bara det att hans pappa Gustav tillhör Myndigheten för säkerhet och Linn tvingas in i samhället. Hon får ett nytt chip, Gustav som övervakare, en familj att bo hos och ett skitjobb. Till en början är hennes chip dessutom programmerat så att hon inte kan röra sig hur som helst. En av de stora fördelarna med arrangemanget är att Linn får sjukvård. Hon har nämligen stora problem med smärtor i magen och ibland kan hon inte fungera alls. David, en läkare som tillhör innanförfolket, men hjälper utanförfolket i hemlighet, hjälper henne att få vård.

Säkerhetsklass tre är en ovanlig dystopi där det finns ett visst hopp och dessutom människor som inte bara är goda eller onda. Det samhälle som skildras påminner (tyvärr) om vårt eget och är en påminnelse om vad som kan hända om kontrollen ökar och ojämlikheten blir större. Att leva i ett parallellsamhälle som Linn och hennes bröder gör, innebär en viss frihet att bestämma sina egna regler, men också ett hårt och fattigt liv präglat av kriminalitet. De med lägst status i innanförsamhället saknar å andra sidan såväl pengar som frihet. Status krävs för ett gott liv. Samtidigt får Linn en chans att utbilda sig och därmed få möjlighet att själv förändra sitt liv. Valet mellan att stanna eller att fly är inte alldeles enkelt.

Det här är en välskriven och spännande dystopi som väcker många tankar. Möjligen är den lite för tjock och mångordig, men å andra sidan flyter läsning bra och jag vill verkligen både veta hur det går för Linn och försöka förstå hur samhället i boken är strukturerat. Att använda boken i undervisningen innebär på grund av tjockleken att ett rejält antal veckor måste till, men du får då mycket innehåll att skapa bra lektioner kring. I år 8 eller 9 skulle det bli ett mycket intressant arbetsområde. På förlagets hemsida finns en läshandledning som ger viss inspiration.


Om boken

Säkerhetsklass tre av Kerstin Loenberg, Rabén & Sjögren, (2021), Unga vuxna, 447 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.