David Levithans och Jennifer Nivens första gemensamma bok heter Om du lämnar mig här och gavs ut i april av Gilla Böcker. De två författarna har skrivit en rad böcker tidigare och samarbetet är lyckat.

Det hela börjar med att Bea försvinner hemifrån. Sängen är bäddad och mobilen är kvar. Det är tydligt att hon inte vill ha kontakt. Hon lämnar Ezra kvar hos mamman som inte verkar bry sig och styvfadern Darren som är våldsam. Hemmiljön har varit kass länge, men det har eskalerat och båda syskonen känner sig svikna av sin mamma som inte tycks se eller förstå hur illa hennes stora kärlek behandlar de barn som är hennes men inte hans. Bea flyr snarare än lämnar, men visst känner sig Ezra sviken. Kvar finns också pojkvännen Joe som tar Ezra under sina vingar. Även Ezras pojkvän Terrence ställer upp och erbjuder kärlek och trygghet.

Via en anonym mailadress får Ezra kontakt med Bea. Hon har tagit sig till St. Louis och befinner sig i området The Hill. Hon är ingenstans att bo och väldigt lite pengar. Planen är att söka upp deras gemensamma far. En pappa som aldrig varit deras. Vem han är och vad som hände har syskonen aldrig fått veta. Inte heller om han saknat dem eller ens tänkt på dem. Mail läggs till mail och vi får veta mer om syskonens liv. Pusselbitarna kring det förflutna läggs och någon form av plan inför framtiden tar form. Jag som inte brukar tycka om brevromaner tycker att Niven och Levithan lyckas mycket bra med att både skapa komplexa karaktärer och låta dem skriva trovärdiga mail som ger oss läsare information utan att det blir krystat.

Om du lämnar mig här är en fin bok om syskonkärlek och att försöka komma på vem man är och vill vara. Bakgrunden spelar roll, ens familj spelar roll liksom ens vänner och kärlekar. Mest av allt går ändå livet ut på att försöka leva på ett sätt som gör att man kan växa, andas och utvecklas. Vägen dit är krokig både för Ezra och Bea, men vi får följa deras ibland stapplande steg, en bit på vägen. Trots en hel del svärta är det en hoppfull berättelse om två överlevare. Jag rekommenderar den varmt och hoppas att Om du lämnar mig här är den första av många gemensamma böcker signerade Levithan och Niven. Det här är en bok som passar bra på högstadiet, men också i gymnasiets första svenskkurs eller kanske ännu bättre på originalspråk i engelskundervisningen.


Om boken

Om du lämnar mig här av David Levithan och Jennifer Niven, Gilla Böcker, (2022), 15 +, 336 sidor

Originaltitel: Take me with you when you go Översättare: Ylva Stålmarck

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.