I Felix Ever After av Kacen Callender får vi träffa Felix och hans vänner under en sommar i New York. Han och bästa kompisen Ezra går en sommarkurs på St Catherines konstskola och Felix hoppas att det ska hjälpa honom att få ett stipendium på Brown. Allt riskerar dock att förstöras när någon hackar hans instagramkonto och snor bilder på den han var. Dessa bilder förstoras och sätts upp på skolan, tillsammans med det namn som inte längre är hans. Jakten på den som gjorde det tar därefter en stor del av Felix energi. Han är nästan säker på att det är Duncan, Ezras före detta kille som avskyr Felix, som är den skyldige. Han har aldrig gillat Felix och dessutom konkurrerar de båda om stipendiet till Brown. För att avslöja Duncan skapar Felix ett falskt instagramkonto där han kallar sig Lucky. Han får kontakt med Duncan och snart inser han inte bara att Duncan är oskyldig, utan också att han faktiskt gillar honom.

Felix Ever After är en bra och ärlig bok för unga och tydligen har den många självbiografiska drag. Troligen är det därför berättelsen och karaktärerna känns så trovärdiga. Beskrivningarna av vänskap är extra fina, även om kärleken också är viktig. Som vuxen uppskattar jag också att läsa om Felix relation till sin pappa. En pappa som stöttat sitt barn genom den könsbekräftande behandlingen, men ändå inte lyckas använda hans nya namn. En man som försöker, men inte riktigt lyckas. Andra föräldrar försöker inte ens. Ezra är till exempel helt övergiven i sitt stora hus och Duncan har blivit utslängd av sin pappa.

Mycket fokus i Felix Ever After ligger på Felix funderingar kring sin identitet och huruvida han någonsin kommer att bli älskad. Det var så självklart att den kropp han föddes i inte var den rätta, men nu är han osäker på om det verkligen är en pojke han är. I sökandet efter sig själv besöker han en HBTQ-grupp med vuxna och lär sig att det finns väldigt många sätt att vara sig själv på. Callender vidgar min syn på människor och tar upp viktiga frågor som transfobi inom HBTQ-världen, som i kombination med samhällets diskriminering gör att transpersoner inte hör hemma, eller ens kan känna sig trygga, någonstans. Samtidigt är Felix Ever After också en väldigt vanlig ungdomsbok om att komma på vem man vill vara och vilka som egentligen är viktigast i ens liv. Sådana funderingar är universella. Boken är ännu inte översatt till svenska, men fungerar fint att läsa i engelskkurserna på gymnasiet.


Om boken

Felix Ever After av Kacen Callender, Harper Teen, (2020), Unga vuxna, 368 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.