Första delen i Bintitrilogin av Nnedi Okorafor heter Ensam och titeln anspelar på flera olika saker. Dels är huvudpersonen Binti den första av sitt folk att få en plats på det prestigefyllda intergalaktiska Oomza-universitetet och resan dit blir mer ensam än hon föreställt sig. Binti tillhör himbafolket och bor i en framtida värld där människor och andra varelser av olika sorter bosatt sig på olika planeter i vårt solsystem. Allt är väldigt likt vår värld och samtidigt helt annorlunda. Himbafolket är kända för att hålla sig för sig själva och sticker ut med sitt annorlunda utseende. De färgar både sin hud och sitt hår med en röd lerblandning och den burk Binti tar med sig på sin långa resa ska visa sig vara livsavgörande.

Första delen i trilogin är något av en kort ouvertyr som endast handlar om Bintis resa till universitetet. Läsvärd helt klart, men jag hade gärna fått veta ännu mer om Binti och hennes liv. Okorafor kallar sin genre African futurism och det är verkligen en intressant värld hon skapat. För mig som i princip aldrig läser science fiction är det först lite svårt att förstå den komplicerade världen, men när boken väl kommer igång är jag ledsen över att den tar slut så snabbt. Två delar återstår och jag vill verkligen veta hur det går för Binti nu när hon nått universitetet som en ny människa. Andra delen Hemkomsten kommer ut i juni och i september är det dags för den avslutande delen Nattens magiska mask.


Om boken

Binti del 1: Ensam av Nnedi Okorafor, Palaver press, (2022) , 130 sidor

Översättare: Maria Lundgren

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.