Det är sommaren innan college och Claude har planer för det som kanske blir den sista sommaren som barn. Så händer något som förändrar allt. Hennes föräldrar berättar att de ska skiljas och Claudes mamma tar med henne till en ö långt bort där hennes vän Abby har ett hus. Även om hon fyllt 17 pendlar Claude mellan att känna sig som ett mycket litet barn och samtidigt önska att hon var vuxen. En del av henne vill skrika och gråta över sina föräldrars agerande, men samtidigt vill hon frigöra sig från dem. Oftast klarar hon att leva i nuet, men ibland kommer sorgen och bitterheten över att det liv hon tidigare levt kommer att förändras för alltid.

På ön finns ingen mobiltäckning mer än i affären som långt ifrån alltid är öppen. Det gör att hon har svårt att hålla kontakten med sin bästa vän Saz. Att kontakten med pappan är minst lika svårt att upprätthålla gör henne inte lika mycket. Claude är besviken på sina föräldrar, men främst på sin pappa. Han försöker blidka henne genom att skicka paket med hennes favoritsaker, men Claude är inte beredd att förlåta honom. Det blir inte den sommar Claude hade planerat, men det blir en bra sommar trots allt. Visst är hennes mamma ledsen, men hon begraver sig i gamla dokument om människor som levt på ön och verkar hantera ensamheten hyfsat. Claude hittar nya vänner som hon umgås med och så träffar hon Jeremiah Crew, kallad Miah, och faller pladask. Planen var att träffa en kille, hänga lite, ha lite kul och bli av med oskulden. I verkligheten har hon svårt att hantera sina känslor, men hänger gör hon, kul har hon och oskulden är ett minne blott. På samma gång lär hon sig att kärlek är mycket mer än så. Det krävs mod för att våga älska och Claude känner sig minst av allt modig. Ändå väljer hon att blunda och hoppa.

Andetag är Jennifer Nivens tredje bok som översatts till svenska och den skiljer sig från hennes tidigare. Tankarna går till Sarah Dessen och de sommarböcker hon skriver, som alla brukar inledas med att något dramatiskt händer och livet förändras för den kvinnliga huvudpersonen. Det gäller att minnas att det här är en bok för unga och som sådan är den väldigt bra. Hade jag läst den på högstadiet eller början av gymnasiet skulle jag ha absolut älskat den, men nu känns det lite väl vanlig. Å andra sidan behövs feelgood med svärta även för unga läsare. Kanske hade jag önskat att Miah skildrats mer komplext och inte bara som en snygg och snäll kille med ett mörkt förflutet. Som läsare förstår vi att det finns mycket i hans liv som påverkat honom, men vi får veta väldigt lite. Det här Claudes bok och det är hennes sommarupplevelser som står i centrum. Något jag verkligen gillar med Andetag är berättelserna om Claudes döda släktingar som tidigare bodde på ön, som hennes namne Claudine. Här finns en hel del trådar att utveckla till något mycket mer. Tyvärr stannar berättelsen även här på ytan och det är något av bokens problem. Som en hyllning till den första kärleken är den däremot smått fantastisk.



Om boken

Andetag av Jennifer Niven, Gilla Böcker, (2021), Unga vuxna, 400 sidor

Originaltitel: Breathless Översättare: Ylva Stålmarck

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.