Allt och lite till innehåller mycket av det som är typiskt för Sarah Dessen. Vi återvänder till Colby, en stad författaren skapat, där flera av hennes böcker som Mycket mer än så utspelar sig. Auden och klädaffären skymtar förbi, men den här gången är det Emaline som står i centrum. Hon är inte sommargäst, utan bor i Colby året runt. Som vanligt i Dessens böcker finns det något föräldraproblem och här handlar det om Emalines biologiska pappa, som länge varit frånvarande. Det verkade som att han hade förändrats när han lovatde att betala för dotterns collagestudier, men det löftet drog han tillbaka. Emalines biologiska pappa är något av en skitstövel alltså, till skillnad från hennes riktiga pappa, han som hon inte delar gener med, men som alltid funnits där.

Emalines familj hyr ut semestervillor och i en av villorna flyttar ett filmteam in. Ivy är projektledare och chef, en väldigt krävande och ganska omöjlig chef. Med sig till Colby har hon sin assistent Theo, en udda snobb från New York försöker få Emaline på fall. Trots att hon i flera år varit tillsammans med Luke, som jobbar som poolskötare bland villorna, blir hon både smickrad och lite förälskad. Visst är det så att Luke är stabil och visst gillar hon honom, men Emaline börjar tvivla på sitt liv och längtar efter äventyr. Besvikelsen över att hennes pappa inte betalat för college blir ännu större. Hon önskar sig allt och lite till, men får nöja sig med Colby.

Filmen Ivy arbetar med ska handla om Clyde Conaway, som numera äger cykelaffären och som tidigare var en känd konstnär. Han är motvillig först, men får sedan något av en konstnärlig nytändning. Just den delen av historien hade jag gärna läst mer om. Ur ett ungdomsboksperspektiv är det dock mer naturligt att livsval och kärlek får ta mer plats än berättelsen om en gammal konstnär.


Om boken

Allt och lite till av Sarah Dessen, Rabén & Sjögren, (2013), 12-15 år, 432 sidor

Originaltitel: The Moon and more Översättare: Johanna Lindbäck

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.