Kanske är Sarah Dessen inte en författare vars böcker håller att läsa i helklass, men hon är definitivt en författare som håller hög kvalitet i genren feelgood med svärta. Ingredienser som trassliga föräldrar, trevande kärlekshistoria och inte minst fantastiska sommarskildringar gör att det här är böcker att sticka i händerna på speciellt tjejer i åldern 12-17 år som vill ha något att sluka. Eftersom sommaren närmar sig kommer några inlägg om Dessens böcker att publiceras på bloggen de närmaste dagarna.

Just Mycket mer än så är extra aktuell, då den just släppts som film på Netflix. Däremot verkar det vara svårt att just nu få tag på boken i svensk pocket, men den finns i en alldeles ny pocketutgåva på engelska med titeln Along for the ride och jag tänker att filmen kan skapa ett behov av en nyutgivning även på svenska.

I Mycket mer än så får vi träffa Auden som bor med sin mamma och snart ska börja collage. Hennes pappa bor med sin nya fru Heidi och nyfödda Thisbe i den lilla kuststaden Colby. Meningen är att hon ska umgås med sin pappa och lära känna sin lillasyster. Hon har dessutom fått sommarjobb i Heidis affär och det spelar också in.

Audens mamma är minst sagt bitter över att dottern väljer att tillbringa sommaren hos sin pappa. Hennes favoritcitatet är “människor förändras inte” och även om hon absolut inte vill ha tillbaka sin man, vill hon inte heller att han ska vara lycklig, i alla fall inte med en Barbie-fru som hon menar att Heidi är. Ytlig och korkad.

Det är självklart den bild som Auden också har, men trots det bestämmer hon sig för att tillbringa sommaren hos dem. Egentligen hade hon tänkt läsa alla böcker i företagsekonomi för att vara väl förberedd för collage, men någonstans är hon trött på att alltid vara duktig. Hon vill göra något annat den här sommaren. Och visst blir det en annorlunda sommar.

Auden inser att hennes pappa kan vara egoistisk och att Heidi faktiskt mer än bara yta. Hon märker att hennes skrikande lillasyster är ganska charmig. Hon lär sig att tjejer som gillar kläder inte måste vara dumma i huvudet. Hon vågar göra saker som hon tidigare aldrig vågat. Det är nämligen just förändringar som är temat i Mycket mer än så och faktiskt förändras personerna i boken, precis som jag tror att människor gör. Och så finns det såklart en kärlekshistoria, men den är väldigt mycket mer i fokus i filmen än i boken. Det är dock charmigt att läsa om hur Auden och Eli ger sig ut på äventyr om nätterna när de inte kan sova, eller bara hänger i cykelaffären där Eli arbetar. Mitt tonårsjag skulle ha älskat den här boken, men även en tant som jag kan se tjusningen med den.


Om boken

Mycket mer än så av Sarah Dessen, Rabén & Sjögren, (2010)

Originaltitel: Along for the ride


1 kommentar

Allt och lite till – Boktips för unga · maj 11, 2022 kl. 10:23

[…] Dessen. Vi återvänder till Colby, en stad författaren skapat, där flera av hennes böcker som Mycket mer än så utspelar sig. Auden och klädaffären skymtar förbi, men den här gången är det Emaline som står […]

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.