E. Lockharts bok Vi var lögnare är en klassisk ”vi vet att någonting hemskt har hänt, men inte vad bok” och när det var ny var det twisten som diskuterades mest. Lite orättvist kan jag tycka, då boken är så mycket mer än så.

Huvudpersonen Cady har tillbringat sina sommarlov på en ö som hennes morfar äger. Hennes mamma och de två mostrarna bor i sina hus och kusinerna finns också på ön. Två av dem Johnny och Mirren är precis jämngamla med Cady och så finns Gat där, en släkting till en av mostrarnas kärlek. Sommaren då de är femton, kallad sommar 15, blir Cady och Gat förälskade, men sommaren slutar inte lyckligt. Någonting händer, en olycka, som gör att Cady inte kan minnas vad som hände. När vi träffar henne har det blivit sommar 17 och ingen verkar vilja berätta för henne vad som hände. Mycket handlar därför om att Cady försöker att minnas. Det som gör Vi var lögnare till några extra är miljön och stämningen. Att få alla pusselbitar blir en drivkraft både för Cady och för läsaren.

Den engelska titeln We were Liars är väldigt mycket bättre än den svenska ursprungstiteln Kanske är det allt du behöver veta. Väldigt bra därför att en ny pocketupplaga gavs ut 2021 med ny titel och originalomslag istället för det glassiga omslag som boken först fick på svenska. We were Liars utsågs till bästa YA-bok av Goodreads läsare 2015 och det är en bok med mycket att prata om. Det är är också en bok som många pratar om, trots att den har några år på nacken och den har blivit något av ett Tik Tok-fenomen. I maj släpps A Family of Liars en ny bok som handlar om samma familj och utspelar sig tidigare än We were Liars.

Jag rekommenderar boken på svenska för år 9 eller Svenska 1, eller på engelska i Engelska 5 och 6.


Om boken

Vi var lögnare av E. Lockhart, Lavender Lit, (2021), Unga vuxna, 272 sidor

Boken gavs först ut på svenska med titeln Kanske är det allt du behöver veta (2014)

Originaltitel: We were liars Översättare: Carina Jansson

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.