Välkommen till Nordmark, landet som brutit sig ut ur Sverige och dit där människor från södern försöker ta sig för att undvika klimatkatastrofer och smittor. De som lyckas komma in i landet förvaras i arbetsläger och i det vidsträckta landet är det överleva som gäller, klimatet har ställt till det med skördar och de moderniteter som ganska nyligen fanns är längre inte möjliga att använda. I Nordmark råder självhushållning och bytesekonomi, landet styrs en ev enväldig Jarl som bor i Kiruna och överallt lurar faror. Drönare patrullerar och kontrollerar och de allra flesta invånarna har inte tillgång till varken elektricitet eller kommunikationer. Den här dystopiska framtidsskildringen som är skriven av Margit Richert och Thomas Engström, heter Nattavaara och har underrubriken – roman i katastrofernas tid.

Det här är den första delen i en dystopisk trilogi och ska jag jämföra den här läsningen med något så kanske det får bli en blandning mellan Suzanne Collins trilogi Hungerspelen och Maja Lundes klimatromaner t ex Blå. Boken är tydligt en del av en trilogi och passar in i ett tema med dystopier. Den kan säkert funka att läsa med en klass, den är lättläst och passar även läsovana, och den tål absolut att tipsas om när elever söker efter spännande läsning som handlar om hur framtiden kan komma att bli. Totalitära styren – demokrati, klimatförändringar, flyktingströmmar, teknikutveckling och ren överlevnad är områden som intresserar många unga och som tål att diskuteras både tillsammans med ungdomar i skola och runt middagsbordet.

Del två i serien har kommit ut – den heter Armasjärvi och böckerna finns inbundna, som e-bok samt som ljubok.


Om boken

Nattavaara, Thomas Engström, Margit Richert, Bokfabriken, (2020), 341 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.