Det är inte Thomas Manns klassiker det här inlägget handlar om, utan Bergtagen av Camilla Sten, första delen av en planerad trilogi kallad Järvhögatrilogin. I centrum står internatskolan Järvhöga Läroverk som vi får besöka i två olika tider. I nutid är läroverket en nyöppnad högstatusskola som inte riktigt kan konkurrera med de riktigt fins skolorna i landet, men vars rektor kämpar för att återvända till skolans fornstora dar.  Det är också skolans elever som försvinner, både då och nu för i Järvshöga går pojkarna ibland ut i skogen och försvinner. Så var det förr och så är det nu.

När Markus försvinner från Järvhöga Läroverk är orsaken okänd. Missing People arrangerar sökningar och där deltar Markus rumskompis Emil. När Julia, som får räknas som bokens huvudperson, träffar Emil på hotellet där hon arbetar blir hon engagerad i fallet och bestämmer sig för att delta i sökningarna. Det är svårt att få med alla aspekter av handlingen i en kort text och risken är stor att jag avslöjar detaljer som bör hållas hemliga. Jag nöjer mig därför med att konstatera att jag dras in i mystiken kring Markus försvinnande och verkligen förstår att Julia engagerar sig i fallet.

Bergtagen utspelar sig i två tider och vi får förutom Emil och Julia i nutid följa Lisa och Rosa som arbetar i köket på Järvshöga Läroverk i mitten av 60-talet. Ganska tidigt står det klart att det finns en koppling mellan de två berättelserna, som inte bara handlar om själva skolan. Sten lyckas hålla kvar spänningen under hela boken och skapar en härligt läskig stämning där gammal folktro och nutida problem knyts samman.

Camilla Sten är riktigt skicklig på att skapa en obehaglig stämning och har ett driv som gör att jag ständigt vill läsa vidare. Karaktärerna är dessutom trovärdiga och det är lätt att engagera sig i deras öden. Bergtagen är en riktigt bra och spännande bok för unga som jag hoppas får många läsare. Bäst passar den på högstadiet och om tid finns hade den varit en perfekt högläsningsbok. Även på gymnasiet kan den funka fint. Speciellt för ovana läsare som behöver en spännande bok med substans. Då boken är drygt 300 sidor behövs dock visst stöd inledningsvis, men när man väl kommit in i den här boken går det inte att sluta.


Om boken

Bergtagen av Camilla Sten, Rabén & Sjögren, (2020), Unga vuxna, 313 sidor

Första boken i Järvhögatrilogin.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.