Tänk dig att du har ett hjärta i dig som en gång tillhörde en annan person. En person som dog för att du skulle kunna leva vidare. Tänk dig det dåliga samvete det ger. Tänk dig hur svårt det måste vara att vara tacksam för livet, samtidigt som det dåliga samvetet nästan tar över. Självklart vill du tacka någon för det du fått, men tänk om de som känt personen med ditt hjärta inte alls vill ha kontakt med dig.

Marlowe skulle ha dött utan ett nytt hjärta och nu är det nästan precis ett år efter transplantationen. Hon har skrivit flera brev till sin donators anhöriga, men fått beskedet att de vill förbli anonyma och inte ha någon som helst kontakt. Här borde hon kanske släppt det hela, men istället hittar hon en grupp på Facebook där personer som fått ett organ och anhöriga till de som donerat kan hitta varandra. Där finns ett meddelande från en pappa vars son Luis Castillejo dog precis när Marlowe fick sitt hjärta. Tänk om han är hennes donator.

Utan att berätta vem hon är söker Marlowe upp Luis syster Carmen som jobbar på en snabbmatsrestaurang i närheten. En som specialiserat sig på kyckling och dit går veganen Marlowe regelbundet. Hon lyckas ta reda på saker som Carmen ska göra och råkar stöta på henne gång på gång. Till slut blir de vänner, men Carmen vet inte att den person hon känner, som kallar sig Ray, egentligen heter Marlowe och troligen har hennes brors hjärta.

Ray ja, det är vad Leo kallar henne. Leo som är son till slaktaren som har sin butik precis bredvid Marlowes mammas vegan-ekologiska hälsobutik. Det är minst sagt motvilligt som Marlowe umgås med honom då han och hans pappa står för allt som hon tycker illa om.

Ditt hjärta är mitt av Shivaun Plozza är en välskriven och varm berättelse om att försöka hitta tillbaka till det liv som förut inte ens verkat möjligt. Marlowes jakt på sin donators familj och hennes vilja att få tacka någon för att hon lever är fin att följa. Bäst är kanske ändå alla de fantastiska karaktärer som Plozza skapat. Jag absolut älskar Marlowes excentriske lillebror Pip och faktiskt även hennes minst sagt udda mamma. Det finns en sådan vacker kärlek mellan dem som verkligen berör.

Shivaun Plozza har skrivit en annorlunda bok om ett ämne som på ett sätt är ovanligt. Vi har få elever, om någon, som påverkats av organdonation, men Ditt hjärta är mitt öppnar upp för samtal om helt andra saker. Om sorg och livsglädje, skuld och tacksamhet och inte minst vänskap och familjeliv. En riktigt fin bok som passar från år 8 och en bit in på gymnasiet. Jag läste den på svenska, men originalspråket är engelska.


Om boken

Ditt hjärta är mitt av Shivaun Plozza, Gilla Böcker, (2019), 15 +, 320 sidor

Originaltitel: Tin heart Översättare: Anna Thuresson

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.