Hata Gustavsberg är Agnes Lindströms debut från 2017. En bok om Mirre som hatar Gustavsberg med samma passion som Elin hatar Åmål, men livet hade kanske blivit i alla fall lite bättre om hon i alla fall var som Elin. Det är i början av tonåren när identiteter formas, nya vänskaper uppstår och andra avslutas. Elin drömmer om något nytt och finner det i kärleken till Sanna, tjejen med det blå håret som alla vet är gay. Är Elin det också? Hon tror det. Liksom med allt annat vet hon inte säkert och det provocerar vissa, som tror att hon bara är ihop med Sanna för att få uppmärksamhet.

Mirre är en fruktansvärt irriterande och lika underbar huvudperson. Mest tycker jag om att läsa om hennes relation med den ena storebrodern och hur de tillsammans oroar sig för att han börjar använda droger. Jag gillar också släktmiddagarna med pappans omöjliga och fördomsfulla släkt, som Mirre alltid lyckas chockera. Mycket är fantastiskt, men jag kan inte låta bli att fundera över om boken verkligen är skriven för unga idag med alla referenser till början av 2000-talet. Visst funkar säkert Broder Daniel och Fucking Åmål för vissa, men för hur många?

Bortsett från den detaljen hade jag gärna satt Hata Gustavsberg i händerna på en identitetsfunderande ungdom, eller vilken ung person som helst som funderat över vänskap och kärlek. Jag tycker väldigt mycket om boken och hoppas att Agnes Lindström fortsätter skriva. Hon har en lätthet i språket och en rapphet i dialogerna som gör att jag vill läsa mycket mer av henne.

Hata Gustavsberg passar att läsa på högstadiet. Kanske i ett tema där eleverna kan välja mellan den, Fula tjejer, Konsten att ha sjukt låga förväntningar och En stark nolla. Ofta brukar jag använda mig av flera titlar som behandlar samma tema, i detta fall identitet, vänskap och kärlek, och låta eleverna bilda läsgrupper. Det ställer visserligen större krav på mig som lärare, eftersom jag behöver läsa fler böcker och skapa relevant material till dem, men eleverna får lov att välja en bok som de tror passar dem. För att få veta att de läst och förstått har eleverna boksamtal och minst ett av dem ska spelas in. Det brukar vara väldigt intressant att få ”tjuvlyssna” på deras tankar om boken.


Om boken

Hata Gustavsberg av Agnes Lindström, Bonnier Carlsen, (2017), 12-15 år, 240 sidor

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.